Vanvittig god hjemmelavet pasta med overskydende surdej

Hjemmelavet pasta med overskydende surdej

Hjemmelavet pasta med overskydende surdej er next levet i surdejskøkkenet. Og så er det en genial og yderst smagfuld måde at få brugt noget af sin overskydende surdej på.

Pastamaskinen fra barndommen

Da jeg var barn, kan jeg huske, at vi havde en pastamaskine derhjemme. Jeg elsker pasta og har altid været helt vild med alle slags pastaretter. Jeg lavede også frisk pasta et par gange som teenager, men indtil for nylig har jeg slet ikke brugt en pastamaskine.

Det var først, da jeg tog i sommerhus med min familie i vinterferien, at jeg igen genfandt kærligheden til pastamaskinen. Det er mine svigerforældres sommerhus, og de har en gammel pastamaskine stående, som de aldrig bruger. Ja faktisk har de stort set aldrig brugt den, siden de købte den i Imerco i 90’erne. Prismærket sidder stadig på. Helt gulnet og fuld af minder om en svunden tid.

Jeg har to små børn, og vi besluttede os for at lave frisk pasta. Det var et hyggeligt og sjovt ferieprojekt. Min datter er 2 år og var helt vild med at køre pastaen gennem maskinen.

Vi lavede frisk pasta og lasagneplader med durummel og æg. Det var nemt og smagte fantastisk. Og så var det, at jeg kom til at tænke på min overskydende surdej i køleskabet. Den måtte da også kunne bruges til at lave frisk pasta med.

Og så prøvede jeg mig ellers bare frem. Man skal eksperimentere i sit køkken, det har jeg lært hjemme fra.

Det lønner sig at eksperimentere

Jeg vidste, at durummel og æg ville blive til god pasta. Så vejede jeg 250 g durummel af, tilsatte 1 æg og en mængde overskydende surdej svarende til 1 æg. Jeg kunne hurtigt se, at dejen var før tør. Så tilsatte jeg 10 gram surdej mere og tilføjede et ekstra æg. Og så var konsistensen perfekt. Og sådan kan man lege sig frem til nye opskrifter i sit køkken.

Opskriften er simpel og resultatet er overvældende godt. Pastaen har en lækker struktur, en god smag og er dejlig mættende.

Hvad er overskydende surdej egentlig for en størrelse?

Hvis du er i tvivl om, hvad jeg mener, når jeg skriver overskydende surdej, så læs min guide: Hvad er overskydende surdej?

PSSST! Jeg har brug for din hjælp

Hvis du bager efter en af mine opskrifter, så vil jeg blive umådelig glad, hvis du giver mig feedback i kommentarfeltet under opskriften. Deler du et billede af dit resultat på Instagram eller Facebook, så vil jeg også blive ovenud lykkelig, hvis du tagger mig, så andre kan finde frem til mine opskrifter. Jeg hedder @surdejsentusiasten på både Facebook og Instagram. Og hvis du nu skulle opdage en fejl, så må du rigtig gerne skrive mig en mail, så jeg fluks kan få den rettet. MANGE TAK.

Vanvittig god hjemmelavet pasta med overskydende surdej

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Aftensmad, Gæstemad
Af Lea Carina Uhd Frederiksen Antal: 2 personer
Forberedelsestid: 35 minutter Tilberedningstid: 2-4 minutter Total Time: 39 minutter

Ingredienser

 • Pastadejen
 • 250 g durummel
 • 75 g overskydende og "doven" surdej direkte fra køleskabet
 • 2 M/L æg
 • Salt til kogningen af pastaen
 • Tilbehør
 • En kagerulle
 • En pastamaskine (kan undværes)
 • Film til at pakke dejen ind, når den skal på køl

Sådan gør du

1

Ælt alle ingredienserne sammen til en homogen masse

2

Form dejen til en kugle og pak den ind i film

3

Stil dejen til hvile i køleskabet i 30 minutter

4

Rul dejen ud og kør den igennem en pastamaskine. Har du ikke en pastamaskine, så kan du rulle din pastadej ud til en stor firkant og selv skære den ud i passende strimler

5

Koges i rigeligt saltet vand i 2-4 minutter alt efter den ønskede konsistens


Du vil måske også være interesseret i det her

4 Kommentarer

 • Reply
  Karoline
  01/06/2021 at 10:25

  Hej!
  Elsker at følge din fantastiske side og bruge dine opskrifter! 🙂
  Kan man gemme/fryse eller på anden vis, opbevare din hjemmelavede pasta på nogen måde? Eller skal den bruges med det samme?
  🙂

  • Reply
   surdejsentusiasten
   01/06/2021 at 11:16

   Hej Karoline. Mange tak 🙂
   Jeg har aldrig prøvet at fryse frisklavet pasta, men det ville da være fedt, hvis man kunne, så man altid har lækker hjemmelavet pasta ved hånden. Det må jeg lige få testet ved lejlighed. Hvis du prøver at fryse en portion, så hører jeg meget gerne dine erfaringer. Kærlig hilsen Lea

 • Reply
  Karoline
  01/06/2021 at 14:56

  Tusind tak for svar!
  Jeg tror jeg prøver at teste det i weekenden og så må jeg se hvordan det virker 🙂

 • Reply
  Maria Hovard
  12/06/2021 at 14:05

  Er surdejen blevet for doven, hvis den lugter af neglelakfjerner, eller kan den stadig bruges til pasta?

 • Fortæl mig, hvad du synes