Surdejsformbrød med grahamsmel og den lækreste bløde og svampede krumme

Surdejsformbrød med grahamsmel og den lækreste bløde og svampede krumme

Det her er det bedste formbrød med surdej, der findes. Brødet her en blød krumme med masser struktur og smag og en sprød og knasende skorpe.

Det skal hæve natten over i sin form, som det også skal bages i. Derfor er det også et relativt nemt brød at håndtere og bage.  

Brødet er også “børnevenligt” fordi det ikke har den seje krumme, som mange surdejsbrød normalt har. Og herhjemme er den slags detaljer vigtige.

Man kan måske sammenligne det med et groft franskbrød – bare meget bedre.

Brødet skal koldhæves, så du skal gå i gang dagen før, du gerne vil spise det. Men tro mig. Det er ventetiden værd, og du vil hurtigt opdage, at det her er opskriften på bedste formbrød med surdej, du nogensinde har smagt.

Det her er det bedste formbrød med surdej, der findes. Brødet her en blød krumme med masser struktur og smag og en sprød og knasende skorpe.
Her kan du se den bløde og svampede krumme, som brødet har.
Det her er det bedste formbrød med surdej, der findes. Brødet her en blød krumme med masser struktur og smag og en sprød og knasende skorpe.
Sådan ser brødet ud, når det har koldhævet natten over, og har fået et snit på langs

Få styr på teknikkerne og begreberne med mit opslagsværk

I opskriften vil du blive præsenteret for en række teknikker, som ofte bliver brugt i surdejskøkkenet. Hvis du er nybegynder eller bare gerne vil have opfrisket og forklaret teknikkerne, så vil jeg anbefale dig at læse mit opslagsværk: Surdejens ABC

I mit opslagsværk kan du slå alle de begreber op, som jeg bruger i mine opskrifter og læse en kort og forståelig forklaring. Der vil med tiden også være links til mere uddybende sider og videoer, så du kan udforske hver teknik og komme endnu tættere på at blive en erfaren surdejsentusiast.

Jeg udvider løbende mit opslagsværk. Hvis der er noget, som du ikke forstår, eller en teknik eller et begreb, som du ikke kan finde beskrevet, så skriv endelig til mig. Det vil jeg sætte stor pris på.

Hvad er sød surdej egentlig?

Denne opskrift er lavet med sød surdej. Hvis du vil være klogere på, hvad sød surdej er og hvordan du bruger den i surdejskøkkenet, så læs mere på min side “Sødt med surdej”

PSSST! Jeg har brug for din hjælp

Hvis du bager med en af mine opskrifter, så vil jeg blive umådelig glad, hvis du giver mig feedback i kommentarfeltet under opskriften. Deler du et billede af dit resultat på Instagram eller Facebook, så vil jeg også blive ovenud lykkelig, hvis du tagger mig, så andre kan finde frem til mine opskrifter. Jeg hedder @surdejsentusiasten på både Facebook og Instagram. Og hvis du nu skulle opdage en fejl, så må du rigtig gerne skrive mig en mail, så jeg fluks kan få den rettet. MANGE TAK.

Det her er det bedste formbrød med surdej, der findes. Brødet her en blød krumme med masser struktur og smag og en sprød og knasende skorpe.
Mit surdejsformbrød i en skøn kombination med en god kop kaffe
Det her er det bedste formbrød med surdej, der findes. Brødet her en blød krumme med masser struktur og smag og en sprød og knasende skorpe.
Surdejsformbrødet har en skøn krumme og en god højde. Et perfekt hverdagsbrød, hvis du spørger mig

Surdejsformbrød med grahamsmel og den lækreste bløde og svampede krumme

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 3,93 out of 5)
Loading...
Brød
Af Lea Carina Uhd Frederiksen Antal: 1 brød
Forberedelsestid: 1 dag Tilberedningstid: 40-45 minutter Total Time: 1 dag og 40-45 minutter

Ingredienser

 • Sød surdej
 • 30 g vand
 • 30 g moden surdej
 • 20 g hvedemel
 • 10 g grahamsmel
 • 10 g sukker
 • Brøddejen
 • 300 g manitoba hvedemel
 • 125 g grahamsmel
 • 250 g vand
 • 100 g kærnemælk eller yoghurt
 • 85 g sød surdej
 • 20 g blødt smør
 • 8 g salt
 • 10 g sukker
 • Tilbehør
 • En plastikbøtte med låg eller et fad til hævningen og foldningen af dejen
 • Lidt neutral olie
 • En metalform, der måler ca. 12 cm. i bredden og 21 cm. længden
 • Evt. bagepapir til din form
 • En savtakket kniv eller barberblad til at snitte dejen

Sådan gør du

Dag 1, morgen

1

Du skal starte med at lave din søde surdej. Det er vigtigt, at du her bruger en moden surdej, som er frisk og boblende. Står din surdej normalt på køl, så skal du altså tage den ud og give den en fodring, før du kan lave din søde surdej. Du kan teste din modne surdej ved at putte en skefuld i et glas vand. Hvis den flyder ovenpå, så er den klar.

2

Rør vand, moden surdej, hvedemel, grahamsmel og sukker sammen i et glas. Sørg for at skrabe surdejen ned fra glassets kanter, så du kan holde øje med, hvordan den vokser over de næste par timer. Du kan med fordel sætte en elastik omkring glasset til at markere, hvor surdejen når til, når du har rørt den sammen

3

Læg et låg på klem på glasset og lad den søde surdej stå ved stuetemperatur. Hold nu løbende øje med den over de næste par timer. Surdejen er klar, når den når sit såkaldte “peak”. Det vil sige, at den stopper med at hæve, fordi den ikke længere kan holde sin egen vægt. Derefter begynder den at falde let sammen

Dag 1, over middag

4

Efter ca. 3-5 timer alt efter temperaturen i dit hjem, skulle din søde surdej gerne være vokset til mindst dobbelt størrelse. Surdejen er først klar til at komme i din brøddej, når den når sit “peak”. Du får det bedste resultat, hvis du tilfører den søde surdej til din bolledej, før den begynder at falde sammen. Hvis du er i tvivl, om din søde surdej er klar til at komme i din brøddej, så kan du tage en lille skefuld af surdejen og putte ned i et glas stuetempereret vand. Flyder surdejen, er den klar

5

Nu skal du i gang med selve brøddejen. Start med at komme vandet og kærnemælken eller yoghurten i en røreskål og tilsæt så sød surdej og bland det sammen

6

Tilsæt sukker og mel

7

Nu skal dejen æltes. Jeg bruger en røremaskine, men du kan også sagtens gøre det i hånden. Så skal du bare regne med, at æltningen tager længere tid, end jeg har anført her i opskriften. Ælt ved lav hastighed i omkring 5-8 minutter til dejen er blevet homogen og du kan se, at den er begyndt at udvikle sin glutenstruktur. Det vil sige, at den så småt er begyndt at samle sig om dejkrogen. Røremaskiner er meget forskellige, så hold øje med din dej

8

Tilsæt saltet og skær det bløde smør i små firkanter og put det i dejen lidt af gangen, så du lader røremaskinen arbejde den nænsomt ind i dejen

9

Når smørret og saltet er arbejdet helt ind i dejen, så øger du langsomt hastigheden, indtil du når den fulde hastighed på din røremaskine. Stop æltningen, når dejen begynder at banke mod skålens sider og har samlet sig helt om dejkrogen

10

Put nu dejen over i en bøtte eller et fad, som du smører med lidt neutral olie. Det er en fordel med en beholder med en flad bund

11

For at dejen udvikler en stærk glutenstruktur, skal du nu folde dejen tre gange over de næste to timer. Du laver det første fold med det samme. Du folder dejen ved at løfte den op i midten og først folde den ene ende af dejen ind under sig selv. Derefter vender du din bøtte eller dit fad 180 grader og så løfter du den igen og folder den anden ende af dejen ind under sig selv. Så gentager du den samme process med de sidste to sider af dejen, så du til sidst har foldet dejen ind under sig selv fire gange

12

Lad nu dejen hæve i 60 minutter under låg eller et fugtigt klæde ved stuetemperatur. Gentag så folde-processen og lad den hæve i 60 minutter mere. Fold dejen en tredje og sidste gang og lad nu dejen hvile i yderligere to timer ved stuetemperatur. Nu skulle dejen gerne være hævet omkring 30-40 procent, som er den optimale hævning, inden du skal forme dit brød. Du kan teste, om din dej er klar til at blive formet med at klippe et lille stykke dej af og se, om de kan flyde i et glas vand. Flyder dejen, er den klar.

Dag 1, tidlig aften

13

Nu skal du forme dejen. Du starter med at vende din dej ud på et bord uden mel. Spænd dejen op til en stor bolle. Det hedder at “preshape” dejen. Dejen er klistret, så det kan være en fordel at bruge en spatel med lidt vand på

14

Lad dejen hvile i 30-40 minutter til den har fået en tør hinde

15

Drys lidt mel på dejen og bordet ved siden af og vend nu dejen rundt og ud på bordet, så den tørre hinde vender nedad. Træk forsigtigt ud i dejen, så den får en form som en rektangel med runde kanter

16

Fold dejen ind over hinanden på den lange led og rul så dejen sammen til en pølse. Knib enderne sammen. Det hedder “final shape”

17

Læg brødet over i en metalform med bagepapir

18

Lad brødet hvile i sin form i 30 minutter ved stuetemperatur og stil det så på køl med et fugtigt klæde over sig

Dag 2, morgen

19

Efter ca. 12 timer på køl tager du brødet ud fra køleskabet. Det er vigtigt, at du kan se, at brødet har hævet sig yderligere, siden du satte det på køl. Har det ikke hævet sig yderligere, kan du enten lade det stå på køl i flere timer eller sætte det et lunt sted og vente en time eller to til det er hævet mere op

20

Tænd ovnen på 210 grader over/undervarme og lad den varme godt op

21

Lav et snit på langs af brødet med en savtakket kniv eller et barberblad og stil brødet ind i ovnen på en rist på midterste ribbe i sin form

22

Kast et lille glas vand i ovnen for at lave damp eller brug en forstøver til at spraye vand ind i ovnen. Dampen sikrer, at brødet ikke danner skorpe for tidligt og at du derfor får et flot “oven spring”. Alt efter, hvor meget damp, du har skabt i din ovn, kan du vælge at lukke den ud i de sidste 20 minutter af bagetiden for at få en sprødere skorpe

23

Bag brødet i 40-45 minutter til det har en flot gylden farve. Lad brødet afkøle på en rist

Noter

SØD SURDEJ: Opskriften på den søde surdej giver en lille smule mere end de 85 gram, som du skal bruge i din brøddej. Men så har du også nok til en flydetest, så du kan teste, om din søde surdej er klar til at komme i dejen. Du laver en flydetest, ved at tage en lille skefuld af surdejen og putte ned i et glas med stuetempereret vand. Flyder surdejen, er den klar. EN VÅD DEJ: Dejen her er relativt våd, og alt afhængig af kvaliteten af den mel, som du anvender, kan de være nødvendigt for dig at tilføje lidt ekstra mel under æltningen, for at dejen samler sig. Prøv dig frem med 30 til 60 gram ekstra mel.

Du vil måske også være interesseret i det her

5 Kommentarer

 • Reply
  Helle Ejsing-Duun
  10/03/2021 at 18:54

  Det her brød har jeg bagt flere gange. Skorpen er let sprød og sej i krummen. Og så smager brødet bare virkelig godt. Som i bare helt vildt godt:-). Det er første gang jeg har bagt med sød surdej og bestemt ikke sidste gang og denne opskrift bliver en af mine foretrukne fremover. Den hitter max herhjemme. Jeg var lidt i tvivl om den form jeg havde var for høj så jeg spændte brødet op som et klassisk surdejsbrød og det blev så flot og stod skarpt og stadig med den let sprøde, seje krumme som bare er er hit. TAK for mega lækker surdejsopskrift:-D

  • Reply
   surdejsentusiasten
   10/03/2021 at 19:19

   Kære Helle, jeg er glad for, at du har haft succes med opskriften. Og jeg er helt vild med, at det er blevet en af dine foretrukne opskrifter! Tak for din feedback. Den sætter jeg stor pris på 🙂

 • Reply
  Rikke Gaedt Lange
  22/03/2023 at 10:04

  Hej.
  Jeg har meget lyst til at prøve at bage dette brød, men vil høre, om du mener, det også kan bages med en almindelig surdej ?

  • Reply
   surdejsentusiasten
   24/03/2023 at 11:48

   Hej Rikke
   Det vil jeg helt klart mene, at du kan. Du kan evt. tilføre lidt ekstra sukker til opskriften, hvis du gerne vil have et resultat med en let sødlig krumme. God bagelyst! Mvh. Lea

 • Reply
  Rikke Gaedt Lange
  31/03/2023 at 12:21

  Hej igen.
  Mange tak for dit svar. Det må jeg have prøvet af 👍
  Vh. Rikke

 • Fortæl mig, hvad du synes