Sådan holder du liv i din surdej

Surdej

Når du gerne vil i gang med at bage med surdej, så er det vigtigt, at du altid har en glad, livlig og boblende surdej, som du kan bruge af, ellers vil du få en kedelig oplevelse med triste og flade brød og boller med en klæg krumme. Derfor skal du for alt i verden sørge for at holde liv i din surdej.

Har du slet ikke en surdej at holde liv i, så kan du finde et utal af guides på nettet, der fortæller dig, hvordan du selv laver en. Hvis du er heldig, kan du måske få en af en god ven. Flere bagere sælger faktisk også surdej. Jeg var så heldig at få min moder surdej af en god veninde, som også bager med surdej. Og siden da har jeg været bidt af surdejskøkkenet.

Moder surdejen – din bedste ven

Den surdej, som du løbende skal holde liv i, er den, som jeg kalder for moder surdejen. Jeg kan godt lide det begreb, fordi det gør surdejens funktion forståelig. Moder surdejen er den, der skaber livet til alt dit bagværk. Det er en moden dame, som vil give dig stor glæde i livet, hvis du passer hende og giver hende kærlighed. Og hun kan leve for evigt. Nogen vælger sågar at navngive deres moder surdej. 

Du kan også kalde denne surdej for din grundsurdej eller din modne surdej. Det vigtigste er sådan set bare, at du forstår, at denne surdej er udgangspunktet for alt hvad du foretager dig i surdejskøkkenet. 

Moder surdejen er ikke den surdej, som du bruger til at bage med. Det er til gengæld den surdej, som du bruger til at lave din unge og mere potente surdej med, som du kommer i dit bagværk. Det er den surdej, som jeg kalder for bageklar surdej.

Du kan læse, hvordan du helt konkret får din surdej i topform til at bage med i min guide: Sådan får du din surdej i topform inden bagning

Fodring af din moder surdej

For at holde liv i din moder surdej, skal du fodre den, fordi mikroorganismerne i surdejen har brug næring i form af vand og mel, så de kan formere sig og danne de luftbobler, som får din dej til at hæve. 

Den slags nørderier kan du blive meget klogere på i min mini-guide: Tre ting du skal vide for at blive gode venner med din surdej.

Hvad vil det egentlig sige at fodre sin surdej?

En surdej lever af frisk vand og mel. Det betyder, at det er de to ingredienser, som du skal fodre surdejen med, når den viser tegn på sult. Du kan se, at din surdej er sulten, når den ikke længere er fuld af bobler og begynder at dufte mere og mere syrligt. Den taber simpelthen pusten og bliver sur. 

Og så kan du jo fristes til at tro, at du bare skal pøse vand og mel ned i det glas, hvor surdejen bor. I princippet kan det godt fungere for dig, men du vil opleve, at du på den måde pludselig er indehaver af en kæmpe portion surdej, der bare vokser og vokser for hver gang du fodrer den. Derfor skal du gribe fodringen an på en lidt anden måde. 

Sådan her skal du gøre, når du skal fodre din moder surdej

  1. Tag et rent glas frem og stil på en vægt, som du nulstiller
  2. Put 10 gram moder surdej ned i glasset
  3. Tilføj 60 gram stuetempereret vand
  4. Tilføj til sidst 30 gram groft mel og 30 gram hvedemel i glasset og rør rundt

Du har nu fodret din moder surdej 1:6:6. Det vil sige én del moder surdej, seks dele vand og seks dele mel. 

Put et låg på klem på glasset og lad det stå på køkkenbordet. 

Resten af moder surdejen fra det gamle glas skal du endelig ikke smide ud. Det er overskydende surdej, som du kan bruge til at bage alverdens lækre sager med. 

Hvad du helt præcist kan bruge din overskydende moder surdej til og hvordan du opbevarer den, kan du læse meget mere om i min guide: Hvad er overskydende surdej?

Hvordan skal jeg opbevare min moder surdej og hvor tit skal jeg fodre den?

Jeg har min moder surdej stående på køkkenbordet og jeg fodrer den hver aften 1:6:6. Det tager mig ét minut og betyder til gengæld, at jeg altid har en livlig og boblende moder surdej, som jeg kan bruge af, når jeg gerne vil lave en bageklar surdej, som jeg kan putte i mit bagværk.

Hvis jeg ikke fodrer min moder surdej hver dag, når den står på køkkenbordet, bliver den for sur. Den kan dog sagtens overleve at blive glemt et par dage. Så er den bare ikke lige klar til at lave bageklar surdej med, før den har fået et par fodringer. 

Kom din moder surdej på køl, hvis du ikke bager så tit

Hvis du ikke kan overskue at bruge ét minut om dagen på at fodre din moder surdej, så kan du også stille den i køleskabet. Det vil også fungere godt for dig, hvis du ikke bager så tit. Til gengæld så kan du ikke være så impulsiv. Det tager nemlig lidt tid at få vækket din moder surdej fra den dvale, som den går i, når den bliver kølet ned. 

Du vækker din moder surdej ved at tage den ud fra køleskabet og lade den temperere dagen før, du gerne vil bruge den til at lave en bageklar surdej med. Om aftenen fodrer du den 1:6:6 og lader den stå natten over på køkkenbordet. Næste morgen skulle din moder surdej gerne være vågnet og fuld af livlige bobler igen. Og først nu kan du bruge af den til at lave en bageklar surdej med. 

Du vil måske også være interesseret i det her

Ingen kommentarer

Fortæl mig, hvad du synes