Tre ting, du skal vide for at blive gode venner med din surdej

Surdej i glas

Du behøver ikke at være en kæmpe surdejsnørd for at få succes med surdej. Men derfor kan det nu alligevel være rart at vide, hvordan surdejen fungerer og hvilket væsen, der gemmer sig bag surdejens boblende syrlighed. 

Jeg har derfor samlet tre vigtige ting, du skal vide, for at komme på god fod med din surdej.

1. Derfor skal du bruge mel af en god og frisk kvalitet

Surdej er ren kemi. Den består af bare to ingredienser – vand og mel – der i følgeskab med hinanden bliver fuld af liv af bobler, der kan få enhver dej til at hæve uden brug af konventionelt gær. Men gør dig selv en tjeneste og brug økologisk mel, der er så friskmalet som muligt. De mælkesyrebakterier og gærsvampe, som din surdej består af, kommer nemlig fra melet. Og hvis du vil have en glad og boblende surdej, så skal du forkæle den med det bedste mel. Og tro mig. Du vil gerne have en glad surdej.

2. Du skal fodre din surdej jævnligt

Når man blander mel og vand og lader det stå og hygge sig ved stuetemperatur, så vil de mælkesyrebakterier og gærsvampe, der kommer fra kornets skaldele, begynde at formere sig. Når det sker, så omdanner de melets sukkerstoffer til alkohol og kuldioxid – altså luft. Og det er derfor, der kommer de fine små lufthuller i din surdej, der får den til at vokse. Men på et tidspunkt ophører festen. De magiske mikroorganismer i surdejen har brug for vand og næring, så de kan formere sig og hæve dejen. Det er derfor, at man jævnligt skal fodre sin surdej. Ellers vil du opleve, at din surdej udvikler en hel del eddikesyrebakterier, der til sidst vil gøre en ende på din surdej. Og det ønsker du ikke ske.

Vil du blive klog på, hvordan du fodrer og holder liv i din surdej, så har jeg skrevet en udførlig guide til dig her: Sådan holder du liv i din surdej

3. Alle kan have brug for en pause – og det går nok

Selvom det hurtigt kan komme til at lyde enormt komplekst, så er en surdej faktisk et ret taknemmelig væsen. Hvis du på et tidspunkt kører træt i jævnlige fodringer og lange hævetider, så fortvivl ikke. Det er ikke enten eller. Din surdej tager ikke skade af en time out i køleskabet i op til flere måneder. Jeg har haft min surdej på pause i 5 måneder. Jeg var endda så tarvelig, at jeg overhovedet ikke kiggede til den eller rørte i den. Da jeg endelig fik min surdejsgejst tilbage og kiggede til den, var den både skilt og lukkede den fælt af svovl. Jeg hældte det brune vand af toppen, rørte den rundt og tog omkring 10 gram fra og begyndte langsomt at fodre den op. Efter 4 dage var den lige så fuld af liv, som da jeg sidst havde brugt den flere måneder tidligere.

Du vil måske også være interesseret i det her

Ingen kommentarer

Fortæl mig, hvad du synes