Overskydende surdej

Overskydende surdej

Når man er ny i surdejskøkkenet, opstår der hurtigt rigtig mange spørgsmål. En af de ting, som man godt kan blive i tvivl om, er, hvad der helt præcist menes, når der bliver talt og skrevet om overskydende surdej. Et andet spørgsmål er, hvad man dog kan bruge den overskydende surdej til.

Det vil jeg gerne gøre dig klogere på. 

Hvis du allerede er klog på overskydende surdej og bare gerne vil have fingrene i en af mine mange, lækre opskrifter med overskydende surdej, så rul ned på bunden af siden.

Hvor kommer den overskydende surdej fra?

Når du bager med surdej, kræver det, at du har en aktiv og boblende surdej. Det får du kun, hvis du jævnligt fodrer den. 

Hvordan, du fodrer din surdej, kan du blive meget klogere på i min guide: Sådan holder du liv i din surdej

Efter hver eneste fodring – eller opfriskning, som det også bliver kaldt – vil du som oftest stå tilbage med en rest overskydende surdej, fordi du kun skal bruge en meget lille del af din eksisterende surdej til at lave en fodring.

Overskydende surdej bliver i øvrigt kaldt “sourdough discard” på engelsk, hvis du også søger viden og surdejsinspiration i udlandet. 

Hvad kan jeg bruge den overskydende surdej til?

Det overskydende surdej gør du klogt i at gemme. Det kan du nemlig bruge til at lave de her sunde og mættende morgenmadspandekage eller de her sprøde og saltede sesamkiks. 

Hvordan skal jeg opbevare min overskydende surdej?

Jeg har min overskydende surdej stående i et stort glas med låg i køleskabet. Jeg fylder løbende mit overskydende surdej i glasset og rør det rundt, så jeg undgår, at der kommer bundfald. 

Når du skal bruge overskydende surdej i bagværk, er der altså tale om “doven” surdej direkte fra overskudslageret i køleskabet. 

Det er altså ret genialt at gemme sin overskydende surdej, men lageret i køleskabet tjener også andre gode formål. Skulle du komme i den uheldige situation, at den surdej, som du løbende bager med, bliver muggen og skal kasseres, så skal du ikke starte helt forfra med at lave en ny. Du tager blot en smule af din overskydende surdej fra køleskabet og vækker den til live med et par fodringer over nogle dage, og så er du hurtigt tilbage i dit surdejs-game.

Du kan også forære noget af den overskydende surdej fra dit lager i køleskabet til venner og familie, der også gerne vil i gang med at bage med surdej, men måske ikke lige har mod på at starte deres egen surdej op fra bunden.

Alle mine opskrifter med overskydende surdej View All