De bedste gulerodsboller med surdej

De bedste gulerodsboller med surdej

Hjemmebagte gulerodsboller med surdej er noget af det bedste, jeg ved.  Sødmen fra gulerødderne og den nøddeagtige smag fra solsikkekernerne er en kombination, der gør det umådeligt svært ikke at elske gulerodsboller. I hvert fald, hvis du spørger mig. 

Og da jeg lavede den her opskrift på gulerodsboller med surdej, vidste jeg med det samme, at jeg havde skabt et lille mesterværk. 

Surdej løfter bare dit bagværk til nye højder. Det gælder bestemt også for de her hjemmebagte gulerodsboller. 

Her er gulerodsbollerne efter, dejen er blevet strammet op til boller og inden, de er sat til hævning

Fra gode gulerodsboller til de bedste gulerodsboller, du nogensinde har smagt

For at en gulerodsbolle får den helt rigtige smagfulde, luftige og lette krumme, har jeg et par gode råd, der kommer til at løfte dine hjemmebagte gulerodsboller til nye højder:

 1. Du skal bruge mel af høj kvalitet. Jeg bruger melet fra Skærtoft Mølle (reklamelink), fordi det er dansk, det er økologisk og så er det altid friskmalet. Det gør en stor forskel for dit bagværk. Det  garanterer jeg. 
  I min lille, korte guide: Tre ting, du skal vide for at blive gode venner med din surdej kan du læse, hvorfor det er vigtigt at din surdej får de bedste betingelser.
 2. Stram dejen godt op. Sørg for at stramme dejen til gulerodsbollerne godt op, inden du stiller dem til hævning. Hvis du gerne vil undgå flade og klæge gulerodsboller, så er det nemlig din evne til at stramme dejen op, der kommer til at gøre forskellen for din succes.
  En bolledej med surdej kan godt være en ret levende og klistret størrelse, men hvis du griber dejen rigtigt an, så er det faktisk ikke så svært at få strammet dejen til gulerodsbollerne godt op. Længere nede har jeg lavet en video, der viser teknikken.
 3. Gode redskaber, gør det hele nemmere for dig. Jeg bruger en fugtet dejhakker til at hakke bollerne ud med og til at flytte dejen rundt med, så den ikke klistrer til mine fingre. Min dejhakker er fra Simpel Surdej, og det er et uundværligt redskab, når jeg arbejder med surdej. Du kan få 10% i hele deres lækre webshop med min rabatkode “surdej10” (reklame).
 4. Overhold hævetiden. Du skal sørge for at lade dine gulerodsboller hæve godt op, inden du bager dem. Du må ikke lade din utålmodighed løbe af med dig. Ventetiden lønner sig i sidste ende. Det lover jeg.
 5. Brug et bagestål. Du vil opleve, at dine boller hæver mere op og får en mere luftig krumme. Jeg kan på det varmeste anbefale det originale bagestål (reklamelink), som jeg har brugt  nu i flere år, og som jeg også synes har en rigtig fair pris i forhold til den forskel, som det gør for bagværket.

Sådan former du nemt dine gulerodsboller med surdej

PSSST! Jeg har brug for din hjælp

Hvis du bager efter en af mine opskrifter, så vil jeg blive umådelig glad, hvis du giver mig feedback i kommentarfeltet under opskriften. Deler du et billede af dit resultat på Instagram eller Facebook, så vil jeg også blive ovenud lykkelig, hvis du tagger mig, så andre kan finde frem til mine opskrifter. Jeg hedder @surdejsentusiasten på både Facebook og Instagram.

Mine samarbejdspartnere

Nogle af mine opskrifter indeholder links til særlige produkter fra virksomheder, som jeg samarbejder med. Det betyder, at jeg tjener en lille smule penge, hvis du køber et produkt via et reklamelink på min hjemmeside. På den måde kan du støtte mig i at fortsætte med at udvikle gode opskrifter med surdej og lave guides og dele viden, som du altid kan have glæde af.

Rabatkoder og samarbejder til gavn for dig

Jeg samarbejder kun med virksomheder, som sælger kvalitetsprodukter, som jeg kan stå inde for, og som jeg mener, at du kan få stor glæde af og gode resultater med. Eksempelvis Bagestålet (reklamelink), Skærtoft Mølle (reklamelink) og Simpel Surdej, hvor du altid kan få 10% rabat med min rabatkode “surdej10” – herfra har jeg blandt andet min dejhakker og min uundværlige snittekniv og snittekniven til dekoration af surdejsbrød.

De bedste gulerodsboller med surdej

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Boller
Af Lea Carina Uhd Frederiksen Antal: 12
Forberedelsestid: 1 dag Tilberedningstid: 20 min Total Time: 2 dage

Her får du opskriften på mine bedste gulerodsboller med surdej, der har en luftig og let krumme. Lækre og mættende og bagt med stenkværnet mel.

Ingredienser

 • Bageklar surdej
 • 100 g lunkent vand
 • 50 g hvedemel med et højt proteinindhold på minimum 12%
 • 50 g groft mel
 • 100 g moder surdej
 • Bolledej
 • 450 g lunkent vand
 • 200 g bageklar og frisk surdej
 • 150 groft revet gulerod (ca. 2 gulerødder)
 • 100 g solsikkekerner
 • 2 M/L æg (1 til dejen og 1 til pensling af bollerne)
 • 70 g sukker
 • 450 g manitoba hvedemel fra Skærtoft Mølle med 16% protein
 • 300 g sigtet speltmel fra Skærtoft Mølle
 • 10 g salt
 • 70 g blødt, stuetempereret smør
 • Tilbehør
 • Et glas til din bageklar surdej med låg
 • En røremaskine til at ælte dejen (anbefales)
 • En plastikbøtte eller et fad til hævningen og foldningen af dejen
 • En dejhakker
 • En bageplade med bagepapir
 • Et ovnfast fad el. bradepande med kogende vand til til at skabe damp under bagningen
 • Evt. et bagestål (anbefales)

Sådan gør du

Dag 1 kl. 08.00: Gør din surdej klar til at bage med

1

Når du skal gøre din surdej klar til at bage med, så er det vigtigt, at den er frisk og boblende. Står din surdej normalt på køl, så skal du tage den ud og give den en fodring senest aftenen før, du skal igang med at gøre den klar til bagning

2

Rør vand, moder surdej og mel sammen i et glas. Sørg for at skrabe surdejen ned fra glassets kanter, så du kan holde øje med, hvordan den vokser over de næste par timer. Du kan med fordel sætte en elastik omkring glasset til at markere, hvor surdejen når til, når du har rørt den sammen

3

Læg et låg på klem på glasset og lad surdejen stå ved stuetemperatur. Hold løbende øje med den over de næste par timer. Surdejen er klar, når den når sit såkaldte “peak”. Det vil sige, at den stopper med at hæve, fordi den ikke længere kan holde sin egen vægt. Derefter begynder den at falde let sammen. Det skal tage surdejen ca. 3-4 timer at blive klar til at bage med. Tager det længere tid, så er din surdej nok ikke helt i hopla. Eller også står den for koldt

4

Hvis du er i tvivl, om din surdej er klar til at komme i din bolledej, så kan du tage en lille skefuld af surdejen og putte ned i et glas stuetempereret vand. Flyder surdejen, er den klar

Dag 1 kl. 11.00: Lav bolledejen

5

Start med at komme vandet i en røreskål og tilsæt så surdej, sukker, revet gulerod, solsikkekerner, æg og mel

6

Ælt dejen på røremaskine ved laveste hastighed i omkring 6-8 minutter til dejen er blevet homogen og du kan se, at den er begyndt at udvikle glutenstrenge

7

Tilsæt så salt og det bløde smør og lad røremaskinen arbejde det ind i dejen, inden du øger hastigheden til middel

8

Ælt dejen i yderligere 2-3 minutter ved middel til høj hastighed og stop æltningen straks, når du kan se, at dejen er helt homogen og glat og har samlet sig om dejkrogen. Du skulle nu have en blød og smidig dej, der samtidig er lidt sej

9

Put nu dejen over i en bøtte eller et fad. Stram dejen op ved at folde den ind under sig selv et par gange. Læg låg på og stil dejen i køleskabet i minimum 12 timer

Dag 2 kl. 08.00: Form bollerne og lad dem hæve til dobbelt størrelse

10

Tag bolledejen ud fra køl og vend den ud på et bord uden mel

11

Del dejen i 12 lige store portioner med en våd dejspatel

12

Spænd forsigtigt dejklumperne op til boller ved at folde dejen ind over sig selv. Hvis du er i tvivl om metoden, så se videoen højere oppe på siden

13

Placer dem på én bageplade og lad dem efterhæve til dobbelt størrelse. Det tager omkring 2-3 timer alt efter temperaturen i dit hjem. Jo mere lunt, jo hurtigere går det

Dag 2 kl. 12: Pensl bollerne og bag dem

14

Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme. Placer dit bagestål - alternativt en bageplade - på midterste ribbe og stil en bageplade i bunden af ovnen. Lad ovnen, stålet og bagepladen varme op i min. 30 minutter

15

Mens ovnen varmer op, så skal du pensle bollerne forsigtigt med et sammenpisket æg hele vejen rundt. Kog også en kande vand

16

Overfør bagepapiret med dine gulerodsboller til det varme bagstål el. bageplade, og hæld straks derefter det kogende vand i den varme bradepande i bunden af ovnen og luk ovnvinduet

17

Bag bollerne i 12 minutter med damp. Derefter lukker du dampen ud af ovnen og tager bradepanden med vand ud af ovnen. Giv derefter bollerne 4-5 minutter indtil den ønskede afbagning

18

Afkøl bollerne på en rist og nyd dem lune med koldt smør

Du vil måske også være interesseret i det her

2 Kommentarer

 • Reply
  Ann-Kristin
  04/09/2022 at 15:32

  Hej,
  Jeg har lige bagt de her gulerodsboller med surdej. Mums, hvor er de altså bare gode!! Jeg lavede lidt mindre boller, så jeg fik i alt 21 stk, og det fungerede helt perfekt. Tak for en nem og ligetil opskrift, som helt sikkert er en jeg vender tilbage til igen 🙂
  Vh. Ann-Kristin

 • Fortæl mig, hvad du synes