Hvor meget surdej skal jeg bruge i mit brød?

Moden surdej

Hvor meget surdej er nok? Hvor lidt skal der til? For at få den perfekte balance i dit surdejsbrød, så er det vigtigt, at du bruger den rette mængde surdej, når du bager. 

Et brød bagt med for meget surdej giver dig et alt for klægt og surt resultat, mens et brød bagt med for lidt surdej, giver dig en kedelig og tør krumme. 

Omkring en femtedel af den samlede mængde mel i opskriften

En god tommelfingerregel er at bruge ca. 20 procent surdej til den færdige dej. Man beregner mængden af surdej ud fra den samlede mængde mel i dejen. 

Vil du derfor gerne lave et brød på 500 gram mel, så skal du bruge 100 gram surdej. 

Det er vigtigt, at du bruger en surdej, der er fuld af liv og bobler, når du putter den i din dej for at sikre, at dit brød hæver optimalt. Det er det, som man kalder en bageklar eller en ung surdej. 

Hvordan du får en bageklar surdej til dit brød, kan du læse i min guide: Sådan får du din surdej i topform inden bagning 

Da et surdejsbrød kun består af fire simple ingredienser – vand, mel, surdej og salt – så kan du faktisk ret nemt selv sammensætte din egen opskrift på surdejsbrød. 

Det kan du lære i min guide: Lav din egen opskrift på surdejsbrød

Hvis du ikke har mod på at lave din egen opskrift, så prøv mit go-to hverdagsbrød, som er et surdejsformbrød bagt med grahamsmel, der er inspireret af en klassisk opskrift på et groft franskbrød. 

Hvor meget surdej skal der i et brød?
Mit go-to hverdagsbrød. Et virkelig dejligt surdejsformbrød med en blød krumme.

Du vil måske også være interesseret i det her

Ingen kommentarer

Fortæl mig, hvad du synes