Fem gode grunde til at bage med surdej frem for gær

Surdej eller gær?

Surdej eller gær? Hvad er bedst og hvorfor? Få svarene lige her!

Der er et hav af gode grunde til, at du skal skifte det konventionelle gær ud med en boblende surdej.  Her får du de fem mest overbevisende grunde til, at du skal bage med surdej frem for gær, hvis du spørger mig.

1. Det er meget billigere at bage med surdej frem for gær

Jeg er med statsgaranti ikke den eneste, der har måttet opgive at bage, fordi gæret i køleskabet var blevet muggent. Og det er bare ekstra ærgerligt, hvis man har brugt fem kroner på den økologiske gær. 

Vidste du egentlig, at du for omkring sølle fem kroner kan bage dit helt eget, sindssygt lækre og imponerende surdejsbrød, som vil skabe måbende blikke hos dem, du serverer det for? 

Alt, hvad det kræver, er hvedemel, rindende vand fra hanen, lidt salt og strøm til ovnen.

Det kan ikke siges mere simpelt. Hvis du først har fået gang i din egen surdej, så behøver du aldrig mere at bekymre dig om at kunne få dine brød og boller til at hæve. Aldrig mere muggent gær. Aldrig mere penge i skraldespanden. 

Og så slipper du selvfølgelig også for at hamstre gær i krisetider. Det er jo ikke for sjov, at surdej er blevet så populært under corona-krisen. Det ligger dybt i vores DNA, at vi for alt i verden vil overleve. Og fordi vi kommer fra en landbrugskultur, hvor vi har skullet være selvforsynende med eget forråd, så er gæret den ting, som vi løber efter i supermarkedet, fordi vi forbinder gær med brød. I gamle dage kunne høsten slå fejl, og i dag er vi bange for at løbe tør for gær. 

Men med din egen surdej, så behøver du aldrig mere at spekulere på gær. Heller ikke til det søde bagværk. 

Du kan nemlig nemt lave din syrlige surdej om til en sød surdej, som du kan for eksempel kan bruge til at lave de her lækre, bløde burgerboller med eller de bedste og mest svampede kanelgifler med sød surdej

Surdej i glas
Surdej eller gær? Hvad er bedst og hvorfor?

2. Surdejsbrød smager bedre

Jovist er smag og behag forskelligt, men surdejsbrød har bare en markant bedre smag, end et brød bagt på gær. Det skyldes, at surdejen fermenterer dit brød og trækker alt kornets smagsnuancer frem i brødet. Og hvor mælkesyren i surdejen giver sødme, så giver eddikesyren syrlighed. Det er en kombination af smag, som er utrolig harmonisk og uimodståelig lækker. 

3. Brød bagt med surdej har en længere holdbarhed

Surdejen er på mange måder magisk. For samtidig med, at den er billigere end gær, så har den også en konserverende effekt på dit brød. Det skyldes, at mælkesyrebakterierne i surdejen, hæmmer væksten af uønskede bakterier. 

Man kan populært sige, at surdejen af brødets naturlige konserveringsmiddel. 

4. Brød bagt med surdej er lettere at fordøje

Du har sikkert prøvet det før. At få en ret oppustet mave, fordi du har spist dig mæt i lækkert nybagt brød. Der er håb forude, for din krop har meget lettere ved at fordøje surdejsbrød, end brød bagt på gær. Det skyldes, at din tarm er vild med de mælkesyrebakterier, der helt naturligt er i surdejen. 

Og så er et surdejsbrød heller ikke lige så smækfyldt med gluten og kulhydrater, som et gærbrød. Det skyldes den timelange fermentering af dejen, som nedbryder noget af brødets gluten og kulhydrater og gør brødet lettere at fordøje. Hvis man har en glutensensitiv mave, så vil man opleve, at det er meget mere behageligt at spise brød bagt på surdej. 

5. Surdejsbrød er sprængfyldt med jern og kalk

Nu bliver det muligvis lidt teknisk, men hæng på. I kornets skaldele findes der et stof, der hedder fytin. Fytin virker på samme måde som en magnet, der binder mineraler såsom kalk og jern til sig i maven. Og da vores tarme desværre ikke er i stand til at nedbryde fytin selv, så ryger det og alle de mineraler, som er knyttet til det, direkte igennem tarmene uden at blive optaget i kroppen. Og det er jo en skam.

Men igen kommer surdejen til din redning. Ved at bage med surdej, så aktiverer du nemlig det såkaldte fytase enzym i melet, som lidt forenklet forklaret får fytin-magneten til at holde op med at virke og vupti, så kan kroppen optage alle de sunde mineraler, som surdejen og melet indeholder. Se det er smart!

Så hvad vælger du nu? Surdej eller gær? Jeg håber, at jeg har fået dig overbevist om at bage med surdej frem for gær.

Du vil måske også være interesseret i det her

Ingen kommentarer

Fortæl mig, hvad du synes