De ultimativt bedste og mest svampede kanelgifler med sød surdej

Kanelgifler med sød surdej

Det her er de bedste og mest svampede kanelgifler med surdej, jeg nogensinde har smagt. Det er faktisk også de eneste kanelgifler med surdej, jeg har smagt i mit liv. For før jeg udviklede denne opskrift, er jeg kun blevet serveret de klassiske købegifler fra Pågen eller – hvis jeg har været meget heldig – hjemmelavede kanelgifler på en gærdej.

Kvalitet er vigtigt

Jeg kan ikke være den eneste forælder, der fra tid til anden bliver plaget om kanelgifler fra Pågen i supermarkedet. De står altid og lokker på en eller anden tilbudshylde i børnehøjde.

Men jeg kan heller ikke være den eneste forælder, der ikke har lyst til at fylde endeløse konserveringsmidler i mine børn. Jeg er ikke hellig. Jeg kan bare godt lide at vide, hvad jeg putter i mine børn – for ikke at sige mig selv. Og derfor har de her hjemmelavede gifler med sød surdej stået højt på min to do-liste.

Pågens købegiffel overfor min kanelgiffel med surdej

Jeg må sige, at mine kanelgifler med surdej har gjort købegiflerne fra Pågen til skamme. De her gifler er både svampede og snaskede, men dejen får ikke den der tørre og triste krumme, som en kanelgiffel lavet med en gærdej får. Til gengæld har de her gifler en nærmest karamelliseret overflade, som er sindssygt lækker og også enormt indbydende at se på.

Nu er det jo ikke fordi, at jeg skal udskamme den klassiske købegiffel, men prøv lige at tjekke ingredienslisten ud her, som jeg venligt har tilladt mig at låne fra Pågens hjemmeside. Der er godt nok mange ting i, som jeg ikke synes, der skal være i et stykke sødt bagværk.

Hvedemel, vand, sukker, vegetabilsk olie (palme, raps), farinsukker, abrikoskerner, modificeret stivelse, kanel (0,8%), fortykningsmiddel (E440),   salt, invertsukker, mandel, skummetmælk, gær, æg, bagepulver (E450, E500), vegetabilsk emulgeringsmiddel (E471), konserveringsmiddel (E200, E282), surhedsregulerende middel (E330), malt af byg, aroma.

Ingredienslisten fra kanelgiflerne på Pågens hjemmeside

Her kan du se Pågens kanelgiffel overfor min kanelgiffel med surdej
Her kan du se Pågens kanelgiffel overfor min kanelgiffel med surdej
Kanelgifler med sød surdej
Kanelgifler med sød surdej, som er penslet med æg, inden de skal i ovnen

Mine kanelgifler er lavet med sød surdej, og hvis du ikke er helt med på, hvad jeg mener med en sød surdej, så fortvivl ikke. På min side “Sødt med surdej” kan du blive meget klogere på, hvad det er for en størrelse, og hvordan man laver den.

I min opskrift vil du læse, at du skal folde dejen under hævningen. Hvis du gerne vil blive klogere på, hvorfor det er vigtigt at folde dejen, som det står beskrevet i opskriften, så læs min guide: Surdejens ABC, hvor jeg beskriver og forklarer de forskellige begreber og teknikker, som du møder i et surdejskøkken.

PSSST! Jeg har brug for din hjælp

Hvis du bager efter en af mine opskrifter, så vil jeg blive umådelig glad, hvis du giver mig feedback i kommentarfeltet under opskriften. Deler du et billede af dit resultat på Instagram eller Facebook, så vil jeg også blive ovenud lykkelig, hvis du tagger mig, så andre kan finde frem til mine opskrifter. Jeg hedder @surdejsentusiasten på både Facebook og Instagram. Og hvis du nu skulle opdage en fejl, så må du rigtig gerne skrive mig en mail, så jeg fluks kan få den rettet. MANGE TAK.

De ultimativt bedste og mest svampede kanelgifler med sød surdej

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4,14 out of 5)
Loading...
Bagværk, Sødt med surdej, Fødselsdag, Børnefavoritter
Af Lea Carina Uhd Frederiksen Antal: 15-20 stk.
Forberedelsestid: 1 dag Tilberedningstid: 10-15 minutter Total Time: 1 dag og 10-15 minutter

Ingredienser

 • Sød surdej
 • 30 g vand
 • 30 g moder surdej
 • 30 g hvedemel
 • 10 g sukker
 • Giffeldejen
 • 400 g manitoba hvedemel
 • 250 g mælk
 • 80 g sød surdej
 • 50 g sukker
 • 1 spsk. vaniljesukker
 • 100 g smør
 • 1 nip salt
 • 1 tsk. kardemomme (kan undlades)
 • 1 M/L æg til at pensle giflerne med, inden de skal bages
 • Remonce
 • 150 g smør
 • 10 g støt kanel
 • 150 g sukker
 • 1 spsk. karfoffelmel (det binder remoncen, så den ikke flyder ud af giflerne)
 • Tilbehør
 • En røremaskine (anbefales)
 • En plastikbøtte eller et fad til hævningen og foldningen af dejen
 • En kagerulle
 • En spatel til at smøre remoncen ud i et tyndt lag
 • En til to bageplader med bagepapir
 • Evt. tandstikker til at stikke i giflerne, så de ikke vælter under bagningen

Sådan gør du

Dag 1, formiddag

1

Du skal starte med at lave din søde surdej

2

Det er vigtigt, at du her bruger en moder surdej, som er frisk og boblende. Står din surdej normalt på køl, så skal du altså tage den ud og give den en fodring, før du kan lave din søde surdej. Du kan teste din modne surdej ved at putte en skefuld i et glas vand. Hvis den flyder ovenpå, så er den klar

3

Rør vand, moden surdej, hvedemel og sukker sammen i et glas. Sørg for at skrabe surdejen ned fra glassets kanter, så du kan holde øje med, hvordan den vokser over de næste par timer. Du kan med fordel sætte en elastik omkring glasset til at markere, hvor surdejen når til, når du har rørt den sammen

4

Læg et låg på klem på glasset og lad den søde surdej stå ved stuetemperatur. Hold nu løbende øje med den over de næste par timer. Surdejen er klar, når den når sit såkaldte “peak”. Det vil sige, at den stopper med at hæve, fordi den ikke længere kan holde sin egen vægt. Derefter begynder den at falde let sammen

Dag 1, eftermiddag

5

Efter ca. 3-5 timer alt efter temperaturen i dit hjem, skulle din søde surdej gerne være vokset til mindst dobbelt størrelse. Surdejen er først klar til at komme i din giffeldej, når den når sit “peak”. Du får det bedste resultat, hvis du tilfører den søde surdej til din giffeldej, før den begynder at falde sammen. Hvis du er i tvivl, om din søde surdej er klar til at komme i din dej, så kan du tage en lille skefuld af surdejen og putte ned i et glas stuetempereret vand. Flyder surdejen, er den klar

6

Nu skal du i gang med selve giffeldejen. Start med at komme mælken i en røreskål og tilsæt så sød surdej. Bland mælken og surdejen og tilsæt så kardemomme, sukker, vaniljesukker og mel

7

Dejen skal æltes på røremaskine, men du kan også sagtens gøre det i hånden. Så skal du bare regne med, at æltningen tager længere tid, end jeg har anført her i opskriften

8

Ælt ved lav hastighed i omkring 8 minutter til dejen er blevet homogen og du kan se, at den er begyndt at udvikle sin glutenstruktur. Det vil sige, at den så småt er begyndt at samle sig om dejkrogen

9

Tilsæt saltet og skær det bløde smør i små firkanter og put det i dejen lidt af gangen, så du lader røremaskinen arbejde den nænsomt ind i dejen. Når smørret og saltet er arbejdet helt ind i dejen, så øger du langsomt hastigheden, indtil du når den fulde hastighed på din røremaskine. Stop æltningen, når dejen begynder at banke mod skålens sider og har samlet sig helt om dejkrogen

10

Du skulle nu have en blød og smidig dej, der samtidig er lidt sej. Er den blevet ligesom tyggegummi har du overæltet dejen og glutenstrukturen er sprunget. Du kan sagtens fortsætte med dejen, men dit færdige resultat vil være klægt og fladt

11

Put nu dejen over i en bøtte eller et fad, som du smører med lidt neutral olie. Det er en fordel med en beholder med en flad bund. Hvis du putter dejen over i en gennemsigtig plastikbøtte, så kan du sætte en streg, der hvor dejen når til og skrive klokkeslættet. På den måde kan du nemt holde øje med, hvordan den hæver

12

For at dejen udvikler en stærk glutenstruktur, skal du nu folde dejen tre gange over den næste time. Det første fold laver du med det samme. Du folder dejen ved at løfte den op i midten og først folde den ene ende af dejen ind under sig selv. Derefter vender du din bøtte eller dit fad 180 grader og så løfter du den igen og folder den anden ende af dejen ind under sig selv. Så gentager du den samme proces med de sidste to sider af dejen, så du til sidst har foldet dejen ind under sig selv fire gange

13

Lad nu dejen hæve i 30 minutter under låg eller et fugtigt klæde ved stuetemperatur. Gentag så folde-processen og lad den hæve i 30 minutter mere. Fold dejen en tredje og sidste gang

14

Dejen skal hæve i samlet set i omkring 4-6 timer alt efter temperaturen i dit hjem. Det vigtigste er, at dejen er aktiv og viser omkring 30 procent hævning inden, du stiller den på køl til dagen efter. Hvis du har sat en streg på din bøtte, så skal dejen altså have hævet sig ca. ⅓ over stregen, inden du kommer den på køl

15

Stil nu dejen i køleskabet i minimum 12 timer

Dag 2, morgen

16

Tag smørret frem fra køleskabet, så det kan temperere og blive blødt. Stil det evt. et varmt sted, så det går lidt hurtigt. Du kan med fordel skære smørret ud i tern, så bliver det hurtigere blødt

17

Tag dejen ud af køleskabet og vend den ud på køkkenbordet, hvorpå du har strøget en lille smule mel

18

Rul den færdighævede dej tyndt ud i et rektangel på ca. 55 x 35 cm

19

Rør dit bløde smør sammen med sukker, kanel og kartoffelmel til en lind remonce og smør det ud i et tyndt lag på dejen

20

Nu skal du folde dejen. I stedet for at rulle dejen som til almindelige kanelsnegle, skal den nemlig foldes fladt på den lange side. Det første fold kan være lidt svært, da det er et langt stykke dej at arbejde med. Så vær forsigtig og tålmodig. Det lønner sig i sidste ende med kanonflotte gifler

21

Start med at folde dejen omkring fem cm ind over sig selv og fortsæt med at folde, til der ikke er mere dej

22

Skær dejen ud i stykker af 3-4 cm alt efter, hvor store du gerne vil have dine gifler og læg dem med samlingerne nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Alt efter hvilken størrelse, som du skærer dine gifler i, så kan det være, du skal fordele dem på to plader, så de ikke vokser sammen under bagningen

23

Tryk giflerne lidt flade med hånden, så de får sin karakteristiske giffelform

24

Lad giflerne efterhæve i ca. 2 timer på bagepladen med et vådt klæde over sig, husholdningsfilm eller en opklippet frysepose. Det vigtigste er, at giflerne hæver i et fugtigt miljø, så dejen ikke danner skorpe

25

Efter omkring 1,5 timer, så tænder du din ovn på 210 grader over/undervarme og lader den varme godt op, mens giflerne får lov at hæve færdigt

26

Efter ca. to timer, så trykker du forsigtigt dine gifler lidt ned igen, så de fortsat er flade. Vær sikker på, at dine gifler ikke er tippet lidt ud til en side, da de så kan risikere at vælte, når du bager dem. Sker det, så får du i stedet noget, der minder om en underlig kanelsnegl, i stedet for en giffel. Og det ville være synd og skam. Hvis du er meget nervøs for, om de vælter, kan du stikke en tandstik ned gennem hver giffel, så de holder formen, men så får du bare et lille hul hver giffel

27

Pensl giflerne med et sammenpisket æg. Pisk ægget med en gaffel og træk op i æggemassen, mens du pisker det, så du får en meget lind og homogen masse. Det gør ægget nemmere at pensle på giflerne i et flot og jævnt lag

28

Bag giflerne i 10-15 minutter til de er smukke gyldne på toppen. Hvis du ikke synes, at dine gifler tager farve, så kan du slå ovnen over på varmluft de sidste par minutter. Det plejer at hjælpe. Men hold godt øje med giflerne, så de ikke bliver for mørke. Skru evt. ned på 200 grader varmluft

29

Tag giflerne ud og lad dem køle af på bagepladen

Noter

SØD SURDEJ: Opskriften giver lidt mere sød surdej, end de 80 gram, som du skal bruge i giffeldejen. Men så har du også nok til at lave en flydetest, så du kan tjekke om din søde surdej er klar til at komme i giffeldejen.

Du vil måske også være interesseret i det her

6 Kommentarer

 • Reply
  Birgitte Johansen
  06/03/2022 at 12:34

  Hej.
  Jeg har lavet dine gifler men de er flydt helt ud:( altså dejen. har du en ide til hvordan det kan være? Jeg har ikke fulgt proceduren med foldningen til punkt og prikke – nok gjort det mere og over længere tid end i opskriften. Dejen virkede god men til sidst revnede den og der kom store huller i

  • Reply
   surdejsentusiasten
   07/04/2022 at 11:41

   Hej Birgitte. Øv, det var da ærgerligt. Hvis din dej er revnet, så tror jeg simpelthen, at du kan have kommet til at overælte den. Eller også er den simpelthen overhævet. Surdejen reagerer jo på sine omgivelser – og det kan være, at der har været rigtig lunt hjemme hos dig. Og så har den hævet hurtigere og for meget, inden du bagte dem. Jeg håber, at du har mod på at prøve igen 🙂

 • Reply
  Sarah
  04/04/2022 at 22:01

  Hej Lea
  Jeg er lidt i tvivl om fremgangsmåden. Hvis min surdej bor på køkkenbordet, skal den så fodres almindeligt, peake og så fodres som sød, eller kan man gå direkte til den søde?
  Glæder mig til at eksperimentere med den!
  Kh Sarah

  • Reply
   surdejsentusiasten
   07/04/2022 at 11:39

   Hej Sarah, det er faktisk meget simpelt. Du skal bare tilføje sukker til din surdej, når du fodrer den til en bagning. Så ja. Du går bare direkte til den søde 🙂 God bagelyst!

 • Reply
  Line
  03/05/2022 at 23:42

  Hej!
  Jeg har endnu ikke bagt dine kanelgifler, men har et spørgsmål i forhold til melet. Jeg har så mange forskellige mel typer, og har ikke lige lyst til at investere i flere :). Er det derfor muligt at anvende: almindeligt økologisk hvedemel, fint sigtet hvedemel eller type 00 hvedemel i stedet for manitoba hvedemel?

  På forhånd tak.
  Line

  • Reply
   surdejsentusiasten
   04/05/2022 at 08:00

   Yes. Så ville jeg bruge alm. økologisk hvedemel med min. 12% protein 👌🏻

  Fortæl mig, hvad du synes