Bløde gulerodsbrud med surdej og stenkværnet mel

Bløde gulerodsbrud med surdej og stenkværnet mel

Det her er uden tvivl de lækreste gulerodsbrud, jeg har bagt. Normalt bliver gulerodsbrud bagt med gær, men de her er lavet med surdej. Og det gør bollen både sundere og mere smagfuld. 

Gulerodsbrud er en virkelig lækker bolle, der er god på farten. Og så er de altid et hit hos børn. Gulerodsbrud behøver hverken smør eller pålæg, fordi gulerødderne giver en dejlig sødme til bagværket. Og så er det da også en ret smart måde at få lidt ekstra grøntsager på. 

Bollerne er koldhævede, så du skal lave dejen dagen før, du gerne vil bage bollerne. 

Stenkværnet økologisk mel

Jeg har valgt at bruge stenkværnet mel, da jeg gerne ville opnå en bolle med mere smag i. Valget faldt på økologisk stenkværnet mel fra Skærtoft Mølle, som maler sit mel på langsomtgående stenkværne. Det gør melet grovere i strukturen og betyder, at det indeholder flere smagsnuancer end helt finvalset mel, hvor alle kim- og skaldele er sorteret fra. 

For at bollen ikke blev for grov, har jeg også tilført lidt økologisk valset manitoba hvedemel fra Valsemøllen. 

Hvis du ikke lige præcis har det mel, som jeg har brugt i opskriften her, så vil jeg anbefale dig primært at bruge hvedemel med minimum 12 g protein pr. 100 gram. Ønsker du at tilføre lidt groft mel, så regn med 15-20% af den samlede mængde mel. 

Det vil sige 90 til 120 gram af de 600 gram mel, som du skal bruge til bollerne.  

Bløde gulerodsbrud med surdej og stenkværnet mel
Bløde gulerodsbrud med surdej og stenkværnet mel

“Slap and fold” metoden

I opskriften beskriver jeg en særlig ælte metode, der bliver kaldt “slap and fold”. Hvis du er i tvivl om, hvordan man gør, så er der en glimrende og kort video lige HER.

Bløde gulerodsbrud med surdej og stenkværnet mel
Sådan ser bollerne ud, lige inden de bliver sat til efterhævning

PSSST! Jeg har brug for din hjælp

Hvis du bager med en af mine opskrifter, så vil jeg blive umådelig glad, hvis du giver mig feedback i kommentarfeltet under opskriften. Deler du et billede af dit resultat på Instagram eller Facebook, så vil jeg også blive ovenud lykkelig, hvis du tagger mig, så andre kan finde frem til mine opskrifter. Jeg hedder @surdejsentusiasten på både Facebook og Instagram. Og hvis du nu skulle opdage en fejl, så må du rigtig gerne skrive mig en mail, så jeg fluks kan få den rettet. MANGE TAK.

Bløde gulerodsbrud med surdej og stenkværnet mel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...
Boller
Af Lea Carina Uhd Frederiksen Antal: 10-12 stk.
Forberedelsestid: 1 dag Tilberedningstid: 15 minutter Total Time: 11 dag og 15 minutter

Ingredienser

 • Bageklar surdej
 • 40 g moder surdej
 • 40 g vand
 • 20 g stenkværnet manitoba hvedemel fra Skærtoft Mølle
 • 20 g stenkværnet sigtet speltmel fra Skærtoft Mølle
 • Gulerodsbrud dejen
 • 300 g vand
 • 120 g surdej
 • 150 g sigtet stenkværnet speltmel fra Skærtoft Mølle
 • 200 g fintmalet stenkværnet manitoba hvedemel fra Skærtoft Mølle
 • 250 g valset manitoba hvedemel fra Valsemøllen
 • 60 g sukker
 • 50 g blødt smør
 • 8 g salt
 • Fyld
 • 180 g groft revet gulerødder (ca. 3 stk)
 • 90 g solsikkekerner (kan evt. ristes af på en pande først, men det er ikke nødvendigt)
 • 1 M/L æg
 • Tilbehør
 • En røremaskine (anbefalet)
 • En plastbøtte med låg eller et fad, som dejen kan hæve i natten over
 • To bageplader med bagepapir
 • En kniv eller en dejhakker

Sådan gør du

Dag 1, morgen

1

Du skal starte med at lave din bageklar surdej. Det er vigtigt, at du her bruger en moder surdej, som er frisk og boblende. Står din surdej normalt på køl, så skal du altså tage den ud og give den en fodring, før du kan lave din bageklar surdej. Du kan teste din moder surdej ved at putte en skefuld i et glas vand. Hvis den flyder ovenpå, så er den klar

2

Rør vand, moden surdej og mel sammen i et glas. Sørg for at skrabe surdejen ned fra glassets kanter, så du kan holde øje med, hvordan den vokser over de næste par timer. Du kan med fordel sætte en elastik omkring glasset til at markere, hvor surdejen når til, når du har rørt den sammen

3

Læg et låg på klem på glasset og lad surdejen stå ved stuetemperatur. Hold nu løbende øje med den over de næste par timer. Surdejen er klar, når den når sit såkaldte “peak”. Det vil sige, at den stopper med at hæve, fordi den ikke længere kan holde sin egen vægt. Derefter begynder den at falde let sammen

Dag 1, over middag

4

Efter ca. 3-5 timer alt efter temperaturen i dit hjem, skulle din surdej gerne være vokset til mindst dobbelt størrelse. Surdejen er først klar til at komme i din gulerodsbruds dej, når den når sit “peak”. Du får det bedste resultat, hvis du tilfører surdejen til din bolledej, lige før den

5

begynder at falde sammen

6

Nu skal du i gang med selve gulerodsbrud dejen. Start med at komme vandet i en røreskål og tilsæt så den bageklar surdej og bland det sammen

7

Tilsæt så mel og sukker

8

Nu skal dejen æltes. Jeg bruger en røremaskine, men du kan også sagtens gøre det i hånden. Så skal du bare regne med, at æltningen tager længere tid, end jeg har anført her i opskriften. Ælt ved lav hastighed i omkring 5-8 minutter til dejen er blevet homogen og du kan se, at den er begyndt at udvikle sin glutenstruktur. Det vil sige, at den så småt er begyndt at samle sig om dejkrogen. Røremaskiner er meget forskellige, så hold øje med din dej

9

Skær det bløde smør i små firkanter og put det i dejen lidt af gangen, så du lader røremaskinen arbejde den nænsomt ind i dejen

10

Når smørret er arbejdet helt ind i dejen, så tilsætter du saltet lader røremaskinen arbejde det ind i dejen

11

Når smør og salt er arbejdet helt ind i dejen, så øger du langsomt hastigheden, indtil du når den fulde hastighed på din røremaskine. Stop æltningen, når dejen begynder at banke mod skålens sider og har samlet sig helt om dejkrogen. Dejen skal være homogen, glat og elastisk. Og du skal kunne trække i den uden, at den knækker.

12

Vend dejen ud på køkkenbordet - uden mel - og ælt dejen et par gange med “slap and fold” metoden, så den samler sig ordentligt. Du slår dejen ned i køkkenbordet og folder den ind over sig selv. Så samler du dejen op igen og gentage processen. Det er dejligt tilfredsstillende at tæske sin dej på den måde - og det giver en god fornemmelse af, om glutenstrukturen er ordentlig udviklet

13

Spænd dejen op til en stor bolle og put den over i en plastbøtte eller et fad, som du smører med lidt neutral olie. Luk til med et låg eller husholdningsfilm og lad dejen hvile ved stuetemperatur i 4-6 timer til den er blevet mindst dobbelt så stor

14

Stil nu dejen i køleskabet i minimum 12 timer

Dag 2, morgen

15

Tag dejen ud fra køl og vend den forsigtigt ud på et rent køkkenbord uden mel. Lav en fordybning i midten af dejen og tilsæt de revne gulerødder, solsikkekerner og til sidst ægget

16

Træk ud i hjørnerne af dejen og fold dem ind over fyldet, så fyldet bliver lukket inde i dejen

17

Tag en kniv eller en dejhakker og begynd at skære/hakke dejen i stykker. På den måde får du arbejdet fyldet ind i dejen. Det ser rodet og underligt ud, men det er meningen

18

Fordel 10 til 12 klatter dej med fyld på to bageplader og lad bollerne efterhæve til dobbelt størrelse. Husk at dække bollerne til, så overfladen ikke tørrer ud. Du kan eksempelvis bruge husholdningsfilm

19

Varm ovnen op til 220 grader over/undervarme imens bollerne hæver

20

Bag bollerne én plade af gangen på næstnederste ribbe i 12-15 minutter til de er blevet gyldne

21

Afkøl på en bagerist

Noter

Opskriften på den bageklar surdej giver dig lige præcis 120 g, som du skal bruge i din bolledej, så du skal skrabe glasset helt rent for at få det hele med. Hvis du synes, at det er svært, så lav en lidt større portion bageklar surdej.

Du vil måske også være interesseret i det her

Ingen kommentarer

Fortæl mig, hvad du synes