Sprøde skagenslapper med surdej – en ægte weekend klassiker

Sprøde skagenslapper med surdej - en ægte weekend klassiker

Skagenslapper med surdej smager vanvittig godt. Derfor var jeg nødt til at udvikle en opskrift, så du kan tage del i dette lækre stykke morgenbrød.

Ingen weekend uden skagenslapper

Skagenslapper er en ægte weekendklassiker, som er uundværlige på det store morgenmadsbord, hvis du spørger mig. Jeg er vokset op med dem på frost fra Hatting. Duften af skagenslapper trækker mig fluks tilbage til en svunden tid, hvor jeg vågnede til lyden af en spruttende kaffemaskine og duften af friskbagte skagenslapper.

Men altså, de her skagenslapper med surdej er altså i en klasse for sig. Surdejen giver morgenbrødet en ekstra saftig og luftig krumme. Solsikkekernerne i bunden og de blå birkes på toppen gør ikke bare bagværket til et lækkert indslag på morgenbordet, det giver også en helt enormt lækkert smag.  

Hvis du synes, at der også skal sesam på toppen, så skal du endelig ikke holde dig tilbage. Dem, jeg fik i barndommen, var bare kun med birkes, så jeg har valgt lade min opskrift være tro mod det minde.

Sprøde skagenslapper med surdej - en ægte weekend klassiker
Sådan ser skagenslapperne ud, inden de skal i ovnen

I øvrigt er de her skagenslapper virkelig gode at have på lager i fryseren til travle weekender, hvor man ikke lige har fået sat skub i sin surdej. 

Brødene kan bages direkte fra frost. Bare sæt dem ind i en kold ovn og sæt temperaturen til 190 grader varmluft. Bag brødene i ca. 10 minutter og lad dem bagefter hvile i 5 minutter, så varmen kan fordele sig. 

Skagenslapperne er koldhævede, så du skal lave dejen dagen før, du skal bage morgenstykkerne.

Vigtige detaljer for et godt resultat

Jeg har brugt Manitoba hvedemel (reklamelink), fordi det er en en kraftig hvedemel med en unik bageevne, der giver luftige boller og brød med sprød skorpe. Du vil helt sikkert kunne bage de her skagenslapper med almindeligt hvedemel, men du vil ikke få et lige så godt resultat. Gå under alle omstændigheder efter en hvedemel med et højt proteinindhold, da gluten dannes af hvedens protein. Jeg vælger Skærtoft Mølles Manitoba hvedemel (reklamelink) fordi det har et usædvanligt højt proteinindhold på 16 procent. Det vil sige hele 16 gram protein pr. 100 gram. Normalt er der omkring 12-13 gram protein pr. 100 gram i det Manitoba hvedemel, som man ellers kan finde på hylderne i de danske supermarkeder.

Mel af god kvalitet er en game changer i dit køkken.

I min guide: Tre ting, du skal vide for at blive gode venner med din surdej kan du læse, hvorfor det er vigtigt at forkæle din surdej med god kvalitetsmel.

I opskriften på skagenslapperne beskriver jeg også, at du skal folde din dej. Det er en vigtig proces, når man bager med surdej, som er med til at styrke glutennetværket i dejen.

I min guide: Surdejens ABC kan du slå alle de begreber og teknikker op, som blive brugt i surdejskøkkenet. Det er et opslagsværk, hvor jeg efter bedste evne forsøger at bryde surdejens volapyk ned til forståeligt dansk.

Og sidst men ikke mindst, så er det en rigtig god idé at bage Skagenslapperne på et bagestål (reklamelink) som sikrer en god og stabil afbagning. Da jeg skiftede min almindelige bradepande ud med et bagestål, kom der en helt anden højde på mit surdejsbagværk, krummen blev mere luftig og skorpen blev mere sprød, fordi stålet afgiver mere varme til brødet.

Der findes efterhånden mange bagestål på markedet. Jeg bager selv på det danskproducerede “Bagestålet”, fordi jeg gerne vil støtte danske virksomheder, der udvikler gode produkter. Det er uden tvivl en af de bedste investeringer, jeg har gjort mig i mit køkken. Det bliver brugt hver gang, jeg bager, og det svigter aldrig.

Hvis du ikke har et bagestål, så kan du købe et lige HER (reklamelink).

PSSST! Jeg har brug for din hjælp

Hvis du bager efter en af mine opskrifter, så vil jeg blive umådelig glad, hvis du giver mig feedback i kommentarfeltet under opskriften. Deler du et billede af dit resultat på Instagram eller Facebook, så vil jeg også blive ovenud lykkelig, hvis du tagger mig, så andre kan finde frem til mine opskrifter. Jeg hedder @surdejsentusiasten på både Facebook og Instagram.

Mine samarbejdspartnere

Nogle af mine opskrifter indeholder links til særlige produkter fra virksomheder, som jeg samarbejder med. Det betyder, at jeg tjener en lille smule penge, hvis du køber et produkt via et reklamelink på min hjemmeside. På den måde kan du støtte mig i at fortsætte med at udvikle gode opskrifter med surdej og lave guides og dele viden, som du altid kan have glæde af.

Jeg samarbejder kun med danske virksomheder, som sælger kvalitetsprodukter, som jeg kan stå inde for, og som jeg mener, at du kan få stor glæde af og gode resultater med. Eksempelvis Bagestålet (reklamelink) og Skærtoft Mølle (reklamelink).

Sprøde skagenslapper med surdej - en ægte weekend klassiker

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Morgenmad og brunch, Bagværk, Boller
Af Lea Carina Uhd Frederiksen Antal: 16 stk.
Forberedelsestid: 1 dag Tilberedningstid: 14-16 minutter Total Time: 1 dag og 14-16 minutter

Ingredienser

 • Bageklar surdej
 • 70 g moder surdej
 • 70 g vand
 • 40 g hvedemel
 • 30 g rugmel
 • Bolledejen
 • 450 g lunkent vand
 • 200 g bageklar surdej
 • 500 g manitoba hvedemel (Skærtoft Mølle - link til specifikt produkt og beskrivelse i teksten ovenfor)
 • 100 g grahamsmel
 • 14 g salt
 • Pynt
 • Rigeligt med solsikkekerner
 • Rigeligt med blå birkes
 • Tilbehør
 • En røremaskine (anbefales)
 • En plastikbøtte eller et fad til hævningen og foldningen af dejen
 • En dejspatel eller en kniv til at hakke bollerne ud med
 • Bagepapir
 • Et bagestål (anbefales) eller en bageplade

Sådan gør du

Dag 1, morgen

1

Start med at lave din bageklar surdej

2

Det er vigtigt, at du her bruger en moder surdej, som er frisk og boblende. Du kan teste din moder surdej ved at putte en skefuld i et glas vand. Hvis den flyder ovenpå, så er den klar

3

Rør vand, moder surdej og mel sammen i et glas

4

Sørg for at skrabe surdejen ned fra glassets kanter, så du kan holde øje med, hvordan den vokser over de næste par timer. Du kan med fordel sætte en elastik omkring glasset til at markere, hvor surdejen når til, når du har rørt den sammen

5

Læg et låg på klem på glasset og lad surdejen stå ved stuetemperatur. Hold nu løbende øje med den over de næste par timer. Surdejen er klar, når den når sit såkaldte “peak”. Det vil sige, at den stopper med at hæve, fordi den ikke længere kan holde sin egen vægt. Derefter begynder den at falde let sammen. Det tager omkring 3-4 timer for surdejen at nå sit peak

Dag 1, over middag

6

Efter ca. 3-5 timer alt efter temperaturen i dit hjem, skulle din surdej gerne være vokset til mindst dobbelt størrelse. Surdejen er først klar til at komme i din bolledej, når den når sit “peak”. Du får det bedste resultat, hvis du tilfører surdejen til din bolledej, før den begynder at falde sammen. Hvis du er i tvivl, om din surdej er klar til at komme i din bolledej, så kan du tage en lille skefuld af surdejen og putte ned i et glas stuetempereret vand. Flyder surdejen, er den klar

7

Du skal nu i gang med at lave dejen til skagenslapperne. Put vand i en røreskål. Tilsæt din bageklar surdej. Rør rundt og tilsæt så mel

8

Ælt dejen på røremaskine ved laveste hastighed til dejen begynder at samle sig. Det tager omkring 5-8 minutter. Tilsæt så saltet og fortsæt æltningen til saltet er indarbejdet i dejen.

9

Skru langsomt op for hastigheden, så du til sidst når den hurtigste hastighed. Ælt dejen til den banker op af skålens kanter og har samlet sig helt om dejkrogen. Pas på, at du ikke ælter for længe og kommer til at overælte dejen, så glutenstrukturen springer og du får en en dej, der føles ligesom tyggegummi. Din dej skal være smidig og sej. Hvis din røremaskine skaber meget varme, så kan din dej godt være lidt mere flydende og blød i sin struktur uden, at den er overæltet

10

Ælter du i hånden skal du regne med længere æltetid

11

Put nu dejen over i en bøtte eller et fad, som du smører med lidt neutral olie. Det er en fordel med en beholder med en flad bund. Hvis du putter dejen over i en gennemsigtig plastikbøtte, så kan du sætte en streg, der hvor dejen når til og skrive klokkeslættet. På den måde kan du nemt holde øje med, hvordan den hæver

12

For at dejen udvikler en stærk glutenstruktur, skal du nu folde dejen fire gange over den næste halvanden time. Det første fold laver du med det samme. Du folder dejen ved at løfte den op i midten og først folde den ene ende af dejen ind under sig selv. Derefter vender du din bøtte eller dit fad 180 grader og så løfter du den igen og folder den anden ende af dejen ind under sig selv. Så gentager du den samme process med de sidste to sider af dejen, så du til sidst har foldet dejen ind under sig selv fire gange

13

Lad nu dejen hæve i 30 minutter under låg eller et fugtigt klæde ved stuetemperatur

14

Gentag så folde-processen og lad den hæve i 30 minutter mere

15

Fold dejen en tredje gang og lad den hæve endnu 30 minutter

16

Fold så dejen en fjerde og sidste gang

17

Dejen skal hæve i samlet set i omkring 4-6 timer alt efter temperaturen i dit hjem. Det vigtigste er, at dejen er aktiv og viser omkring 50 procent hævning inden, du stiller den på køl til dagen efter Hvis du har sat en streg på din bøtte, så skal dejen altså have hævet sig ca. 1/2 over stregen, inden du kommer den på køl

18

Stil nu dejen i køleskabet i minimum 12 timer

Dag 2, morgen

19

Næste morgen tænder du din ovn på 250 grader over/undervarme, som det første, når du står op, så den kan varme godt op, mens du hakker dine boller ud. Hvis du har et bagestål, så placér det midt i ovnen, så det kan blive varmet godt igennem. Det tager ca. 40 minutter. Har du ikke et bagestål, kan du lade en bageplade blive i ovnen i stedet

20

Tag din bøtte med dej ud af køleskabet og vend forsigtigt dejen ud på et bord uden mel

21

Du skal nu dele dejen i 16 lige store stykker med en dejspatel eller en kniv. Det kan du gøre nemt uden en vægt således: Del først dejen i fire lige store “baner”. Del derefter hver “bane” i fire stykker. Hvis du holder din dejhakker eller kniv på skrå, når du hakker/skærer stykkerne ud, så får du den karakteristiske trekantede form på dine skagenslapper

22

Hæld en stor bunke solsikkekerner ud på dit bord og løft nu dine dejstykker over i bunken én af gangen og derfra videre over på et stykke bagepapir. Vær forsigtig, når du håndterer dejen, så du ikke trykker luften ud af den

23

Der kan være ca. otte skagenslapper på ét stykke bagepapir, da der skal være plads omkring dem til at hæve

24

Når du har placeret alle 16 skagenslapper med solsikkekerner i bunden på to stykker bagepapir, så drysser du dem med blå birkes. Dejen skulle være våd nok til, at de sidder godt fast. Hvis du ikke synes, at din dej er fugtig nok, kan du spraye dem med vand med en dispenser eller stænke vand på dem med hænderne

25

Når din ovn er varmet godt igennem, så tager du fat i dit bagepapir, hvorpå dine skagenslapper står, og trækker det forsigtigt over på dit bagestål eller din opvarmede bageplade inde i ovnen. Du kan bruge et spækbræt eller lignende til at flytte bagepapiret fra køkkenbordet og over i ovnen. Bagestålet eller den opvarmede bageplade sikrer, at dine skagenslapper får en god opbagning og bliver mere luftige.

26

Bag nu ét bagepapir skagenslapper af gangen. Kast et lille glas vand i bunden af ovnen for at skabe damp eller spray vand ind med en dispenser. Du kan også have en lille beholder stående i bunden af ovnen, som du hælder vand i, så der opstår damp

27

Bag bollerne i 10 minutter med damp og luk så dampen ud og bag dem sprøde og gyldne i 4-6 minutter alt efter, hvordan du bedst kan lide bollerne afbagning

28

Afkøl bollerne på en rist

Noter

Hvis du er vild med sesam på toppen af dine skagenslapper, så hold dig ikke tilbage. Du kan også nemt skifte grahamsmelet ud med en anden type groft mel, eksempelvis rugmel eller groft ølandshvedemel.

Du vil måske også være interesseret i det her

17 Kommentarer

 • Reply
  Annetin Bonde
  24/04/2021 at 09:51

  De skagenlapper skal da prøves. Har før bagt med gær, men surdejen er kommet ind i mit køkken nu, og krg elsker det.
  Kan det passe at du ikke bruger autolyse?

  • Reply
   surdejsentusiasten
   26/04/2021 at 09:09

   Hej – det er rigtigt, at jeg ikke bruger autolyse i denne opskrift. Jeg bruger oftest autolyse, når jeg laver brød og boller uden brug af min røremaskine. Jeg har for eksempel ikke røremaskine i sommerhuset, så der ville jeg bruge autolyse.

 • Reply
  Mette
  26/04/2021 at 06:47

  Hydrering påådenbe dej er 80% og opskriften er således ikke til en nybegynder, det bør du nok skrive oppe i teksten.
  Bageprocetenter er rigtigt rare at have. Med lidt simpel hovedretning får man:
  80% vand
  30% surdej
  14% fuldkornsmel
  2% salt
  Så fint, jeg vil nok ikke bage dem, synes 80% Hydrering er svært at håndtere, får er bedre resultat med 75% og dejen er meget nemmere.
  Hilsen Mette

  • Reply
   surdejsentusiasten
   26/04/2021 at 09:12

   Kære Mette

   Det er korrekt, at en dej med en høj hydrering kan være svær at arbejde med for en nybegynder, men da dette er en opskrift på boller, der skal hakkes ud, så er det min erfaring, at man sagtens kan arbejde med dejen og få et godt resultat – også som nybegynder. Krummen bliver mere åben, end ved en lavere hydrering, og det foretrækker jeg. Mvh. Lea

 • Reply
  Isabella
  11/05/2021 at 12:08

  Hej Lea,
  Tusind tak for en super opskrift! Jeg er ret ny i surdej, men alligevel kunne jeg bage disse uden problemer og med kæmpe succes 🙂 Med en dejhakker var bollerne lette at skære ud og håndtere. Ser frem til at bage efter flere af dine opskrifter

  • Reply
   surdejsentusiasten
   11/05/2021 at 12:19

   Nej hvor skønt! Jeg er meget glad for at høre, at du har god succes med opskriften. Og tak for de søde ord 🤎

 • Reply
  Lene Jakobsen
  25/06/2021 at 15:27

  Kære surdejsentusiast!
  Skagenslapperne er super lækre og nemme at lave med en røremaskine. De er nu en fast del af vores lager i fryseren. Selv min mand, der ikke er fan af alt for rustikt hjemmebag med mange kerner, har bedt mig om at bage skagenslapperne igen, når jeg har spurgt hvad han havde lyst til👍🏼 Det er altså en stor ting😉
  Tak for en fin opskrift!👍🏼😊.

  • Reply
   surdejsentusiasten
   07/09/2021 at 08:40

   Ih mange tak Lene! Jeg er glad for, at I er lige så begejstret for Skagenslapperne, som vi er herhjemme. Jeg tænker også, at jeg må udvikle flere opskrifter på godt morgenbrød med surdej 🙂

  • Reply
   Karsten H.
   27/02/2022 at 12:24

   Hej Lea.
   Tak for en fantastisk opskrift.
   Simpelt hen de bedste skagenslapper jeg har lavet til dato.
   Jeg har forsøgt at lave pitabrød af samme den. Former små boller, der hviler på køkkenbordet i en halv time og så forsigtigt rulles flade til ca 1 cm tykkelse. I ovnen på max temperatur. Bages 6-7 minutter. Popper perfekt op og smager himmelsk 😋
   Absolut ikke er problem at arbejde med denne hydrering. Tværtimod kunne den godt være en anelse højere.

   • Reply
    surdejsentusiasten
    07/04/2022 at 11:43

    Nej hvor dejligt Karsten! Det er jeg glad for at høre. Og jeg må da prøve dit trick med pitabrød 🙂 Tak for at dele din begejstring. Det smitter!

 • Reply
  Signe
  23/04/2022 at 07:57

  Hej Lea,
  Tak for en lækker opskrift.
  Du skriver de kan bages direkte fra frost.
  Er det de ubagte Skagens lapper du fryser ned eller forbager du dem før frysning?

 • Reply
  Helle A
  23/04/2022 at 19:15

  Den her opskrift skal have 5 STORE stjerner! Nøj, hvor er de skagenslapper gode og processen virkeligt godt beskrevet, når man stadigt er novice.

 • Reply
  Helle Poulsen
  11/06/2022 at 10:55

  Det er 3. Opskrift fra dig, jeg prøver, og igen er det lykkedes til perfektion!! Tak for altid meget udførlige, strukturerede og omhyggelig beskrevet opskrifter 🤩

 • Reply
  Line Hedevang
  21/07/2022 at 07:51

  Hejsa
  Jeg overvejer at prøve disse Skagenslapper da jeg ELSKER din surdejs pizza opskrift og den bruger vi ugentligt herhjemme.
  Men kan jeg bage skaagenslapperne samme dag og springe køleskabet over ligesom man kan med pizzadejen ?
  Det er fordi jeg ikke er hjemme den næste uges tid og så kunne det lige være lækkert morgenmad at have med.

  • Reply
   surdejsentusiasten
   16/08/2022 at 15:06

   Hej Line, det har jeg kun prøvet et par gange, men det fungerer ok, selvom smagen ikke er lige så god, som når den er koldhævet 👍🏻

  Fortæl mig, hvad du synes