De blødeste og mest luftige brioche boller med surdej

De blødeste og mest luftige brioche boller med surdej

Disse briocheboller er hele tre dage undervejs. Men du må ikke tabe pusten, for resultater er fænomenalt. Og i virkeligheden skal du se det som en fordel, at du skal fordele arbejdsindsatsen over flere dage.

Om aftenen på dag 1 skal du lave fordejen, som er en fast sød surdej. Det tager omkring 5 minutter og så kan du gå til køjs. Dejen skal bare stå tildækket og hygge sig på køkkenbordet.

Om morgenen på dag 2 laver du briochedejen, inden du tager på arbejde, hvis det er en hverdag. Det hele skal røres på røremaskine, så arbejdstiden er kun omkring 15 minutter. Bagefter skal dejen bare stå tildækket på køkkenbordet i en stor beholder, hvor der er god plads til at den kan vokse, for den bliver stor. Dejen skal stå på køkkenbordet i et døgn.

Om morgenen på dag 3 former du bollerne, fordeler dem på to bageplader og dækker dem til med husholdningsfilm, inden du tager på arbejde. Når du kommer hjem, tænder du ovnen, pensler bollerne og bager dem.

VOILA! Jovist, det er ikke en opskrift til den impulsive hjemmebager, der pludselig får lyst til briocheboller. Men hvis du er vant til at bage med surdej, så har du forhåbentligt vænnet dig til at tænke et par dage frem. Belønningen for planlægningen kan jeg i hvert fald garantere er stor, for de her boller er de BEDSTE brioche boller, som jeg  nogensinde har smagt.

De blødeste og mest luftige brioche boller med surdej

En fast sød fordej

Disse briocheboller er lavet med en fast sød surdej. Man kan også kalde det en slags sød fordej. Den faste søde surdej skal formes som en lille bolle og stå tildækket på køkkenbordet til den er blevet mindst tre gange så stor. Det kan tage op til 5 timer, derfor anbefaler jeg, at du laver fordejen lige inden, du går i seng. Så er fordejen nemlig klar næste morgen. Dejen tager ikke skade af at stå på køkkenbordet i op til 8 timer. 

PSSST! Jeg har brug for din hjælp

Hvis du bager med en af mine opskrifter, så vil jeg blive umådelig glad, hvis du giver mig feedback i kommentarfeltet under opskriften. Deler du et billede af dit resultat på Instagram eller Facebook, så vil jeg også blive ovenud lykkelig, hvis du tagger mig, så andre kan finde frem til mine opskrifter. Jeg hedder @surdejsentusiasten på både Facebook og Instagram. Og hvis du nu skulle opdage en fejl, så må du rigtig gerne skrive mig en mail, så jeg fluks kan få den rettet. MANGE TAK.

De blødeste og mest luftige brioche boller med surdej

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Sødt med surdej, bagværk, boller Aftensmad
Af Lea Carina Uhd Frederiksen Antal: 15
Forberedelsestid: 3 dage Tilberedningstid: 17 minutter Total Time: 3 dage

Ingredienser

 • Sød fordej
 • 45 g moder surdej
 • 25 g lun sødmælk
 • 10 g sukker
 • 50 g hvedemel med minimum 12 g protein pr. 100 g
 • Briochedejen
 • 70 g sødmælk
 • Alt den søde fordej
 • 3 M/L æg
 • 100 g sukker
 • 350 g hvedemel med et indhold af protein på minimum 12 g pr. 100 g
 • 3 g salt
 • 75 g blødt smør
 • Ekstra
 • 1 M/L æg til pensling af bollerne
 • Tilbehør
 • En røremaskine (anbefalet)
 • En stor plastbøtte med låg eller en stor skål, som dejen kan hæve i natten over
 • To bageplader med bagepapir
 • En kniv eller en dejhakker

Sådan gør du

Dag 1, morgen

1

Du skal starte med at lave din søde fordej. Det er vigtigt, at du her bruger en moder surdej, som er frisk og boblende. Står din surdej normalt på køl, så skal du altså tage den ud og give den en fodring, før du kan lave din søde fordej. Du kan teste din moder surdej ved at putte en skefuld i et glas vand. Hvis den flyder ovenpå, så er den klar

2

Rør lun mælk, moder surdej, sukker og mel sammen i en lille skål

3

Ælt dejen med hænderne og form den til en lille bolle

4

Læg bollen ned i skålen og dæk den til med husholdningsfilm. Lad den stå på køkkenbordet til næste morgen

Dag 2, morgen

5

Nu skal du i gang med selve briochedejen. Start med at tage smørret ud fra køleskabet, så det kan temperere

6

Put din søde fordej, som gerne skulle være vokset sig mindst tre gange så stor, over i en røreskål og tilsæt så lun mælk, æg og sukker og lad røremaskinen arbejde massen sammen til en lind dej. Hvis det er svært for din røremaskine, så kan du bruge en gaffel og lidt gammeldags håndkraft til at hjælpe processen på vej. Dejen kan godt se lidt skilt ud, men den vil samle sig, når du tilsætter de øvrige ingredienser

7

Tilsæt så mel og lad røremaskinen ælte dejen ved lav hastighed til dejen er blevet homogen og du kan se, at den er begyndt at udvikle sin glutenstruktur. Det vil sige, at den så småt er begyndt at danne glutenstrenge og samle sig om dejkrogen. Røremaskiner er meget forskellige, så hold øje med din dej

8

Skær det bløde smør i små firkanter og put det i dejen lidt af gangen, så du lader røremaskinen arbejde den nænsomt ind i dejen

9

Når smørret er arbejdet helt ind i dejen, så tilsætter du saltet lader røremaskinen arbejde det ind i dejen

10

Når smør og salt er arbejdet helt ind i dejen, så øger du langsomt hastigheden, indtil du når den fulde hastighed på din røremaskine. Stop æltningen, når dejen begynder at banke mod skålens sider og har samlet sig helt om dejkrogen. Dejen skal være homogen, glat og elastisk. Og du skal kunne trække i den uden, at den knækker

11

Lav evt. en glutentest, hvor du gør dine hænder fugtige og forsigtigt trækker i dejen. Du skal kunne trække så meget i dejen, at den ikke knækker, men bliver så tynd, at den nærmest er gennemsigtig

12

Vend dejen ud på køkkenbordet - uden mel - og ælt dejen et par gange med “slap and fold” metoden, så den samler sig ordentligt. Du slår dejen ned i køkkenbordet og folder den ind over sig selv. Så samler du dejen op igen og gentage processen. Det er dejligt tilfredsstillende at tæske sin dej på den måde - og det giver en god fornemmelse af, om glutenstrukturen er ordentlig udviklet

13

Spænd dejen op til en stor bolle og put den over i en stor beholder, som du lige smører med lidt smør. Da dejen skal hvile i sin beholder på køkkenbordet i et døgns tid vil den blive op til 4 gange så stor, så det skal være en meget stor beholder, hvor dejen ikke bliver begrænset

14

Luk beholderen med et låg eller husholdningsfilm og lad dejen hvile ved stuetemperatur på køkkenbordet til næste morgen

Dag 3, morgen

15

Vend dejen den forsigtigt ud på et rent køkkenbord uden mel

16

Del dejen i 15 boller af omkring 40 g pr. styk og fordel dem på to bageplader. Max 9 boller på én plade, da de skal have god plads til at udvikle sig

17

Dæk bollerne til med husholdningsfilm og lad dem efterhæve ved stuetemperatur i op til 8 timer til de er blevet mindst dobbelt så store.

18

Temperaturen i dit hjem er afgørende for, hvordan dejen hæver, så det kan være, at de er klar efter allerede 4-5 timer.

Dag 3, over middag / eftermiddag

19

Varm ovnen op til 225 grader over/undervarme. Mens ovnen varmer op, så pensler du forsigtigt bollerne to gange med et sammenpisket æg med 5 minutters mellemrum

20

Bag bollerne én plade af gangen på midterste ribbe i 10 minutter med damp og derefter omkring 7 minutter uden damp til de er blevet mørk gyldne

21

Du kan skabe damp ved enten at kaste et lille glas koldt vand ind i bunden af ovnen eller hælde kogende vand ind i en beholder, som du har placeret i bunden af ovnen. Hvis du skaber damp med kogende vand i en beholder, så skal du fjerne beholderen efter 10 minutter

22

Afkøl bollerne på en bagerist

Du vil måske også være interesseret i det her

Ingen kommentarer

Fortæl mig, hvad du synes