Hjemmelavede kammerjunkere med surdej

Hjemmelavede kammerjunkere med surdej

Herhjemme starter kammerjunker-sæsonen i slutningen af april og strækker sig helt til september. Vores børn elsker den lille søde tvebak, og det kan mærkes på vores madbudget i sommermånederne. No kidding!

Hold nu op, hvor kan man impulskøbe helt enormt meget koldskål og mange kammerjunkere. Supermarkederne stiller denne sommer-spise i den perfekte øjenhøjde for små lækkersultne børn.

Derfor har jeg lovet mig selv at give Karen Volf kamp til stregen med hjemmelavede kammerjunkere – og de skal selvfølgelig se ud og smage som dem, børnene er vandt til at få.

Og man er vel ikke surdejsentusiast, hvis man ikke laver en opskrift med rigelige mængder af overskydende surdej?
Hvis du ikke er helt med på, hvad overskydende surdej er, så kan du med fordel læse min guide Hvad er overskydende surdej?

Et godt trick til et bedre resultat – brug særligt hvedemel til kager

Mel er ikke bare mel. Hvis du gerne vil have sprøde og porøse kammerjunkere, sådan som du kender dem, så skal du bage dem med mel med et lavt indhold af protein og et højt indhold af stivelse. Så undgår du seje og gummiagtige kammerjunkere, der ikke har det rigtige porøse knæk. Jeg bruger altid kage hvedemel (reklamelink) når jeg bager knækbrød, kiks og småkager, fordi det giver mig det bedste resultat.

 Hjemmelavede kammerjunkere med surdej
Hjemmelavede kammerjunkere med surdej

PSSST! Jeg har brug for din hjælp

Hvis du bager efter en af mine opskrifter, så vil jeg blive umådelig glad, hvis du giver mig feedback i kommentarfeltet under opskriften. Deler du et billede af dit resultat på Instagram eller Facebook, så vil jeg også blive ovenud lykkelig, hvis du tagger mig, så andre kan finde frem til mine opskrifter. Jeg hedder @surdejsentusiasten på både Facebook og Instagram.

Mine samarbejdspartnere

Nogle af mine opskrifter indeholder links til særlige produkter fra virksomheder, som jeg samarbejder med. Det betyder, at jeg tjener en lille smule penge, hvis du køber et produkt via et reklamelink på min hjemmeside. På den måde kan du støtte mig i at fortsætte med at udvikle gode opskrifter med surdej og lave guides og dele viden, som du altid kan have glæde af.

Jeg samarbejder kun med danske virksomheder, som sælger kvalitetsprodukter, som jeg kan stå inde for, og som jeg mener, at du kan få stor glæde af og gode resultater med. Eksempelvis Bagestålet (reklamelink) og Skærtoft Mølle (reklamelink).

Hjemmelavede kammerjunkere med surdej

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
Af Lea Carina Uhd Frederiksen Antal: 80 stk.
Forberedelsestid: 15 min. Tilberedningstid: 20 min. Total Time: 35 min.

Ingredienser

 • 230 g kage hvedemel (Skærtoft Mølle - link til specifikt produkt og beskrivelse i teksten ovenfor)
 • 85 g sukker
 • 4 g bagepulver
 • Kornene fra 1/2 vaniljestang
 • 1 g salt
 • 100 g koldt smør
 • 100 g overskydende og "doven" surdej direkte fra køl
 • 1 æg

Sådan gør du

1

Bland alle tørre ingredienser og tilsæt det kolde smør. Saml dejen hurtigt og tilsæt ægget og surdejen til sidst. Du må endelig ikke arbejde for meget med dejen, da dine kammerjunkere ellers ikke bliver sprøde og porøse

2

Rul dejen ud til to lange pølser og del hver pølse i 20 stykker. Form dem til kugler og placer dem på en bageplade

3

Bag kuglerne ved 200 grader varmluft i 8-10 minutter indtil de begynder at tage farve. Ovne bager forskelligt, så hold godt øje

4

Tag dem ud fra ovnen og lad dem køle en anelse ned. Skær dem forsigtigt over med en savtakket kniv og placer dem med skærefladen opad på bagepladen igen

5

Bag nu kammerjunkerne færdige i 8-10 minutter ved 200 grader varmluft til de er gyldne og sprøde

6

Lad dem afkøle og put dem i en lufttæt beholder. De kan holde sig i flere uger

Du vil måske også være interesseret i det her

2 Kommentarer

 • Reply
  Ann Kirstine
  11/06/2022 at 07:53

  Hej

  Jeg forsøgte at udskifte 1/3 af melet med fuldkornsmel (spelt), og resultatet blev rigtig godt. Sprøde, let søde og en dejlig smørsmag.
  Dog synes jeg, at dejen var noget klistret at håndtere. Måske min surdej er vådere end den anvendt i opskriften (jeg fodrer 1:1:1), måske man kan bruge 1 æggeblomme i stedet for et helt æg, eller måske kammerjunke-dejen med fordel kan hvile i køleskab en halv times tid inden udrulning?

  Mvh Ann Kirstine

  • Reply
   surdejsentusiasten
   16/08/2022 at 15:08

   Hej Ann

   Tak for din konstruktive kritik ☺️ Jeg oplever ikke en våd dej, men dit råd med køleskabet vil helt sikkert hjælpe, hvis man synes, at dejen er for klistret. Kh Lea

  Fortæl mig, hvad du synes