Fænomenal surdejspizza med sprød bund, luftig skorpe og sejt bid

Surdejspizza

Surdejspizza er intet mindre end fantastisk. Du får en ultra tynd og sprød bund, en luftig skorpe og et sejt bid. Og så smager en surdejspizza fænomenalt. Og det bedste af det hele er, at du kan forberede din pizzadej flere dage før, du skal bruge den.

Den her pizzadej er nemlig koldhævet og kan stå op til 3 dage på køl, før du skal bruge den.

Jeg bruger som udgangspunkt en røremaskine til at ælte mine pizzadeje, men du kan også sagtens ælte i hånden. Så skal du bare regne med en noget længere æltetid.

Vil du gerne have pizza allerede i aften?

Hvis du laver den her dej i weekenden og starter tidligt på dagen med at lave din bageklar surdej, så kan du faktisk godt få pizza samme aften. Når du skal lave din bageklar surdej, kan du få den til at nå sit peak hurtigere ved at stille den ekstra lunt. Eksempelvis i solen, på eller tæt ved en radiator eller på gulvarmen.

Hvis du er i tvivl om, hvad jeg mener, når jeg skriver “bageklar surdej”, så læs min guide: Sådan får du din surdej i topform inden bagning

Når surdejen har nået sit peak, så følger du opskriften indtil det punkt, hvor du skal stille dejen på køl. I stedet stiller du din dej lunt, indtil du skal til at forme dine pizzaer. Det er vigtigt, at du kan se, at dejen er hævet godt op. Synes du ikke rigtigt, at din dej er hævet, så kan du tænde for din ovn og lade den varme lidt op og slukke den igen, så der er dejligt lunt derinde. Stil så din pizzadej derind med et fugtigt klæde over sig, så dejen ikke tørrer ud. Lad dejen lyn-hæve i ca. 30 minutter. Nu skulle dejen gerne have hævet sig og være klar til brug.

Surdejstricket du ikke må glemme: vent med saltet

I opskriften vil du opleve, at du skal vente med at tilsætte saltet til dejen. Du kan læse, hvorfor i min guide: Derfor skal du vente med at tilsætte salt i din dej med surdej

Sådan former du din surdejspizza og får en luftig skorpe

I øvrigt. Det der med at forme en pizzadej, er faktisk lidt en en kunst i sig selv. I hvert fald, hvis du gerne vil have den der luftige skorpe. Regel nummer 1 er, at du IKKE skal bruge en kagerulle. Men bare rolig, det er altså ikke svært.

Du skal bare gøre sådan her:

 1. Drys lidt durummel ud på køkkenbordet og læg din pizzadej-bolle på bordet. Drys også lidt durummel over dejen.
 2. Tryk nu forsigtigt din dej flad med fingrene. Start i midten af dejen og bevæg dig ud mod kanten, men stop ca. 1-2 cm derfra alt efter hvor stor, du ønsker din skorpe. På den måde vil du få en dej, der er flad på midten og tykkere langs kanten, hvor luften stadig er indkapslet i dejen.
 3. Tag nu dejen op og læg den over dine dine knyttede hænder. Bevæg dejen rundt på dine knyttede hænder i cirkelbevægelser, så den langsomt udvider sig, uden at dine fingrer prikker hul i dejen. Din dej skulle gerne være så elastisk, at den ikke bare trækker sig lang og knækker.
 4. Når din pizza har fået den ønskede størrelse, lægger du den på et stykke bagepapir. Nu er pizzadejen formet og klar til sit fyld.
Sådan former du en surdejspizza
Sådan former du en surdejspizza. Den er flad på midten, men luften er ikke trykket ud af kanten. På den måde får du en luftig og lækker skorpe.

PSSST! Jeg har brug for din hjælp

Hvis du bager med en af mine opskrifter, så vil jeg blive umådelig glad, hvis du giver mig feedback i kommentarfeltet under opskriften. Deler du et billede af dit resultat på Instagram eller Facebook, så vil jeg også blive ovenud lykkelig, hvis du tagger mig, så andre kan finde frem til mine opskrifter. Jeg hedder @surdejsentusiasten på både Facebook og Instagram. Og hvis du nu skulle opdage en fejl, så må du rigtig gerne skrive mig en mail, så jeg fluks kan få den rettet. MANGE TAK.

Fænomenal surdejspizza med sprød bund, luftig skorpe og sejt bid

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 3,42 out of 5)
Loading...
Aftensmad, Gæstemad, Fastfood
Antal: 4 stk.
Forberedelsestid: 1 dag Tilberedningstid: 10 min. Total Time: 1 dag og 10 minutter

Ingredienser

 • Bageklar surdej
 • 60 g moder surdej
 • 60 g vand
 • 30 g tipo 00 mel
 • 30 g durum mel
 • Pizzadej
 • 350 g vand
 • 180 g bageklar surdej
 • 470 g tipo 00 mel
 • 100 g durummel
 • 14 g salt
 • Tilbehør
 • Bagepapir
 • Et bagestål el. en pizzasten (anbefales)
 • En pizzaspade (kan undlades)
 • En røremaskine (anbefales)

Sådan gør du

Dag 1

1

Start med at lave din bageklar surdej. Det er vigtigt, at du her bruger en moder surdej, som er frisk og boblende. Du kan teste din modne surdej ved at putte en skefuld i et glas vand. Hvis den flyder ovenpå, så er den klar

2

Rør vand, moden surdej og mel sammen i et glas. Sørg for at skrabe surdejen ned fra glassets kanter, så du kan holde øje med, hvordan den vokser over de næste par timer. Du kan med fordel sætte en elastik omkring glasset til at markere, hvor surdejen når til, når du har rørt den sammen

3

Læg et låg på klem på glasset og lad surdejen stå ved stuetemperatur. Hold nu løbende øje med den over de næste par timer. Surdejen er klar, når den når sit såkaldte “peak”. Det vil sige, at den stopper med at hæve, fordi den ikke længere kan holde sin egen vægt. Derefter begynder den at falde let sammen. Det tager omkring 3-4 timer for surdejen at nå sit peak

4

Du skal nu i gang med din pizzadej. Put vand i en røreskål. Tilsæt din bageklar surdej. Rør rundt og tilsæt så mel

5

Ælt dejen på røremaskine ved laveste hastighed til dejen begynder at samle sig. Det tager omkring 5-8 minutter. Tilsæt så saltet og fortsæt æltningen til saltet er indarbejdet i dejen

6

Skru langsomt op for hastigheden, så du til sidst når den hurtigste hastighed. Ælt dejen til den banker op af skålens kanter og har samlet sig helt om dejkrogen. Pas på, at du ikke ælter for længe og kommer til at overælte dejen, så glutenstrukturen springer og du får en en dej, der føles ligesom tyggegummi. Din dej skal være smidig og sej. Hvis din røremaskine skaber meget varme, så kan din dej godt være lidt mere flydende og blød i sin struktur uden at den er overæltet. Ælter du i hånden, skal du regne med en længere æltetid, før din dej bliver elastisk og smidig nok til at kunne strække sig langt, uden at knække

7

Tag dejen ud af skålen og stram den forsigtigt op på køkkenbordet til én stor kugle. Læg et fugtigt klæde over og lad dejen hvile i 30 minutter

8

Del dejen i fire lige store dejklumper. Stram hver dejklump forsigtigt op til fire kugler uden at presse for meget luft ud af dejen. Læg de fire dejkugler i en bøtte eller et fad smurt med neutral olie og med lidt mellemrum, så der er plads til, at de kan udvikle sig

9

Lad dejkuglerne hæve 25-30 procent og stil dem så på køl indtil du skal bruge dem. De kan stå på køl helt op til 3 dage

Dag 2

10

To timer før, du skal bage dine pizzaer, tager du dejen ud fra køl og stiller den til at hvile ved stuetemperatur, så dejen bliver tempereret, inden du skal i gang med at bage

11

Efter omkring to timer skal du i gang med at forme dine pizzaer

12

Tænd din ovn på 260 grader over/undervarme. Lad enten en bageplade, en bagesten eller et bagestål blive midt i ovnen, mens den varmer op. Du får nemlig den mest luftige skorpe og sprødeste bund ved at bage pizzaerne på et brandvarmt underlag

13

Form dine pizzaer ved at forsigtigt udvide hver enkelt dejkugle til en rund pizza. Du skal ikke bruge en kagerulle, men kun dine hænder. Brug durummel, så dejen ikke klistrer fast i bordet og på dine fingre. Vær forsigtig, så du ikke trykker alt luften ud af dejen

14

Placer dine pizzaer på hver deres stykke bagepapir på dit køkkenbord og fordel dit yndlingsfyld på dem

15

Brug en pizzaspade, et spækbræt eller lignende til at flytte bagepapiret med dine fyldte pizzaer fra køkkenbordet og over i den varme ovn på enten en bagesten, et bagestål eller en opvarmet bagplade

16

Bag pizzaerne en af gangen ved 260 grader over/undervarme i 9-12 minutter alt efter om du ønsker en gylden eller en mørk afbagning. Bag pizzaerne på nederste ribbe, så bunden bliver sprød men fyldet ikke brænder på. Alle ovne bager forskelligt, så hold øje med pizzaen for at få det bedste resultat

Du vil måske også være interesseret i det her

2 Kommentarer

 • Reply
  Mads Espersen Lyager
  09/01/2022 at 18:34

  Bedste opskrift på pizzadej, jeg har prøvet endnu – tak!

 • Fortæl mig, hvad du synes