Sød surdej lyder forkert, men det er genialt. Lad mig fortælle dig hvorfor.
Det kan godt være, at det lyder modsatrettet. Sødt med surdej. Men ikke desto mindre, så er sødt bagværk og kager lavet med surdej en fantastisk smagskombination, der får dit bagværk til helt nye højder. Og når man først er grebet af surdejens magi, så vil det søde køkken gøre dig ekstatisk. For pludselig behøver du ikke kun at begrænse dig til brød og boller. Nu kan du udvide dit repertoire med pandekager, kanelgifler og citronkager. Mulighederne er endeløse, når først du begynder at udforske det søde surdejskøkken.
Burgerboller og hotdogbrød er også lavet med sød surdej. Og du kan også prøve kræfter med det her surdejsformbrød med grahamsmel, der er lavet med sød surdej. Det minder lidt om et klassisk franskbrød, bare meget bedre!
Er det den samme surdej, jeg skal bruge?
Ja. Om du skal bage rugbrød, slå en bolledej op eller bage kanelgifler, så er det altid din moder surdej, som er udgangspunktet for dit bage projekt. Det søde køkken er ingen undtagelse. Derfor er det også nemt at gå fra det salte til det søde køkken med din surdej.
Hvordan bager man med en sød surdej?
Når jeg skal lave en bageklar surdej til det søde køkken, så bruger jeg de samme principper, som når jeg skal lave en bageklar surdej i det salte køkken.
Hvis du ikke helt er med på, hvordan man laver en bageklar surdej, så har jeg lavet en udførlig guide til dig lige her: Sådan får du din surdej i topform inden bagning
I det søde køkken er der dog en undtagelse. Du skal bruge sukker.
Hvor meget sukker skal jeg bruge i min søde surdej?
Da jeg startede i det søde surdejskøkken, eksperimenterede jeg med mange forskellige metoder for at få en perfekt sød surdej. Til sidst kom jeg frem til, at det der virkede bedst og aldrig skuffede mig, var en surdej, hvor ca. en tredjedel af den samlede mængde mel i surdejen var sukker.
En bageklar surdej skal som grundregel altid fordres 1:1:1. Det vil sige lige dele moder surdej, vand og mel.
Skal du lave en sød surdej, skal du derfor fodre den 1:1:1:1/3. Det vil sige lige dele moder surdej, vand og mel og 1/3 del sukker.
Kan du ikke lige lave et eksempel?
Jo da. Lad os sige, at du skal bruge 80 gram bageklar sød surdej til de her uimodståelige og vanvittigt lækre kanelgifler. Så skal du fodre din surdej således:
- 30 g moder surdej
- 30 g vand
- 30 g mel
- 10 g sukker
Opskriften giver lidt mere sød surdej, end de 80 gram, som du skal bruge i kanelgiffeldejen. Men så har du også nok til at lave en flydetest, så du kan tjekke om din søde surdej er klar til at komme i dejen. Jeg vil altid anbefale dig at lave lidt mere bageklar surdej, end du skal bruge i din opskrift, så du ikke står og skal skrabe hvert eneste gram ud af glasset.