Det her rugbrød er lynhurtigt blevet familiens favorit hverdags rugbrød. Det er skærefast med en saftig krumme, der smager som rigtigt rugbrød skal smage. Og så er det enormt let at lave. Selvom det tager én dag at forberede, før du kan bage det, så er arbejdsindsatsen minimal. Og det bedste af det hele er, at det er lavet med overskydende surdej.
Jeg har valgt at tilføre noget så eksotisk som quinoa til rugbrødet for at gøre det endnu mere sundt, end det i forvejen er. Og så er den lille superafgrøde også med til at give brødet den lækre, saftige krumme.
Intet hvedemel – kun fuldkorns rugmel
Du finder ikke noget hvedemel i mit rugbrød. Kun groft rugmel. Jeg bruger det her fuldkorns rugmel (reklamelink) fra Skærtoft Mølle, fordi jeg godt kan lide at bruge friskmalet dansk og økologisk mel, når jeg bager.
Hemmeligheden bag den gode smag i rugbrødet, kommer fra den mørke maltmel (reklamelink), som giver en skøn dybde til rugbrødets smag.
I opskriften skal du lave en rug surdej, som er lavet på overskydende surdej. Hvis du ikke er helt klar over, hvad det er, så kan du læse det i min guide: Hvad er overskydende surdej?
Opskriften giver ét stort rugbrød, der passer til en form på 10X10X30 cm.
PSSST! Jeg har brug for din hjælp
Hvis du bager efter en af mine opskrifter, så vil jeg blive umådelig glad, hvis du giver mig feedback i kommentarfeltet under opskriften. Deler du et billede af dit resultat på Instagram eller Facebook, så vil jeg også blive ovenud lykkelig, hvis du tagger mig, så andre kan finde frem til mine opskrifter. Jeg hedder @surdejsentusiasten på både Facebook og Instagram.
Mine samarbejdspartnere
Nogle af mine opskrifter indeholder links til særlige produkter fra virksomheder, som jeg samarbejder med. Det betyder, at jeg tjener en lille smule penge, hvis du køber et produkt via et reklamelink på min hjemmeside. På den måde kan du støtte mig i at fortsætte med at udvikle gode opskrifter med surdej og lave guides og dele viden, som du altid kan have glæde af.
Jeg samarbejder kun med danske virksomheder, som sælger kvalitetsprodukter, som jeg kan stå inde for, og som jeg mener, at du kan få stor glæde af og gode resultater med. Eksempelvis Bagestålet (reklamelink) og Skærtoft Mølle (reklamelink).
Softkernerugbrød med surdej og quinoa
Ingredienser
- Rug surdej
- 200 g koldt vand
- 200 g fuldkorns rugmel, Skærtoft Mølle
- 125 g overskydende surdej
- Kerneblanding
- 250 g knækket rugkerner, Skærtoft Mølle
- 100 g solsikkekerner
- 100 g færdig kogt hvid quinoa (usaltet)
- 350 g koldt vand
- Rugbrødsdejen
- 525 g rug surdej
- 800 g kerneblanding
- 175 g fuldkorns rugmel, Skærtoft Mølle
- 20 g mørk maltmel, Skærtoft Mølle
- 20 g salt
- Evt. solsikkekerner, sesamfrø eller poppede qunioa til at stryge på toppen af rugbrødet
- Udstyr
- Røremaskine med K-spade (anbefales)
- Form på 30X10X10 cm
Sådan gør du
Dag 1 - Lav rug surdej
Bland koldt vand, groft rugmel og overskydende surdej i en skål og dæk den til med et låg eller husholdningsfilm. Lad skålen stå på køkkenbordet til næste dag
Dag 1 - Lav kerneblanding
Bland knækket rugkerner, solsikkekerner og færdig kogt quinoa i en skål med det kolde vand og dæk den til med et låg eller husholdningsfilm. Lad skålen stå på køkkenbordet til næste dag
Dag 2 - Lav rugbrødsdejen
Bland rug surdejen, kerneblandingen, groft rugmel, mørk maltmel og saltet i en stor røreskål. Ælt dejen på en røremaskine med K-spaden indtil den er homogen. Dejen skal være klistret uden at være alt for lind
Smør din form med lidt koldt smør og hæld dejen op i. Fugt en spiseske med vand og glat dejen ud, så den bliver jævn. Drys dejen med solsikkekerne, poppede quinoa eller andre frø og kerner og tryk dem let ned i dejen
Dæk dejen til med husholdningsfilm og lad den hæve ved stuetemperatur i 3 til 5 timer, indtil du kan se, at der kommer små luftbobler i overfladen af dejen
Dag 2 - Bag rugbrødet
Bag rugbrødet ved 180 grader over/undervarme i 1 time og 30 minutter på midterste ribbe
Afkøl rugbrødet på en bagerist
Når brødet er kølet ned, så pak det ind i et hårdt opvredet klæde eller viskestykke natten over for at forhindre skorpen i at blive for hård. Herefter kan du opbevare rugbrødet i en plastikpose eller en brødpose af stof. Rugbrødet kan holde sig i op til én uge, fordi surdejen konserverer det
2 Kommentarer
Annitta
18/05/2022 at 21:51Hvor meget tør quinoa skal jeg koge for at få 100 g færdig kogt? Kan ikke finde færdigkogt i min butik
Kan stadigvæk ikke printe opskriften
surdejsentusiasten
16/08/2022 at 21:38Hej Annitta
Jeg plejer at koge ca. 1 deciliter. Det giver dog lidt mere end 100 gram. Hvis der er overskud, så plejer jeg at gemme det i køleskabet i en lufttæt beholder. Så bruger jeg det i fx salater til aftensmad. Hvis man steger det, så fungerer det også fremragende som sundt drys på supper. Kogt quinoa kan fint holde sig i køleskabet i nogle dage 🙂 Og jeg beklager, at du ikke kan printe opskriften. Kh Lea